Daniel Bodnar, activist de mediu: Din pădurile României se fură cu ajutorul pădurarilor, al șefilor de ocol. Cei din domeniu fac tot felul de artificii ca să fenteze legea

Daniel Bodnar, activist de mediu, a declarat la TVR INFO că la Suceava mafia lemnului a luat o amploare foarte mare. Activistul spune că totul este un lanț care pleacă din pădure, fără ajutorul pădurarului lemnul nu ar putea fi furat. Deși aplicațiile de urmărire a lemnului sunt foarte bune, cei care fac parte din acest lanț reușesc mereu să găsească artificii de fraudare a sistemului.

28 Septembrie 2022, 11:12 (actualizat 28 Septembrie 2022, 11:14) Știrile TVR |

La Suceava mafia lemnului a luat o amploare foarte mare, ilegalitățile sunt foarte grave. Un lucru pe care îl știu toți românii, din pădurile României se fură cu ajutorul pădurarilor, șefilor de ocol, al celorlalți angajați, care permit să se scoată lemnul din pădure prin tot felul de artificii, a artătat la TVR Info, Daniel Bodnar.

Activiștii de mediu sunt supuși constant la amenințări si agresiuni de către cei din domeniu, dar au continuat să documenteze acțiunile de fraudare.

Au fost foarte multe amenințări și agresiuni împotriva mea, a colegilor mei care facem acțiuni, am investigat foarte multe acțiuni, am documentat și le-am oferit autorităților pe tavă și le mulțumesc că nu au rămas nepăsătoare, spune activistul.

Fără  acordul pădurarului nu se deschide bariera, nu se fură. Totul este un lanț de la pădurar, de la șefii de ocol, de la ingineri și duce la patronii mari, care, la rândul lor, își fac rost de acte, apoi la transport își fac rost de alte acte și duc lemnul în toată România. Dar totul pleacă din pădure, acolo ar trebui intervenit și oprit lemnul, este de parere Bodnar.

Deși există un sistem informaţional integrat de urmărire în timp real a masei lemnoase din România, cei implicați în fraude reușes să fenteze sistemul.

Aplicațiile sunt foarte bune, dar cei din domeniu fac tot felul de artificii ca să fenteze legea. De exemplu, pleacă din depozit, avizul îl predau șoferului, dar nu activează datele mobile și merg offline, dacă nu sunt opriți pe traseu , ajung la destinație, își dezinstalează aplicația cel care a emis avizul și transportatorul și acel aviz nu figurează nicăieri, a explicat Daniel Bodnar.

Citește și: Aproape 150 de percheziţii în toată ţara în dosare privind tăierea fără drept de arbori

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI