Danemarca: O companie schimbă numele celei mai cunoscute înghețate, ”Marele Eschimos”, ca să nu jignească indigenii

O înghețată care jignește va fi scoasă de pe piață. Ultimele săptămâni au adus un val de proteste și noi atitudini privind rasismul. Cad statui, sunt retrase filme, sunt interzise cuvinte și acum se schimbă numele unor deserturi. Este cazul în Danemarca unde una dintre cele mai populare înghețate, "Marele Eschimos", nu va mai fi găsită în magazine sub acest acest nume.

17 Iulie 2020, 07:42 (actualizat 17 Iulie 2020, 08:48) |

Înghetata de vanilie, îmbrăcată în ciocolată și la mijloc cu dulceață de fructe de pădure: această este rețeta ”Marelui Eschimos”, una dintre cele mai populare din Danemarca. Termenul este considerat jignitor la adresa populațiilor indigene din regiunea Arctica, așa că de acum înghețata se va numi O'Payo.

”Principala problemă cu îngheţata Eschimos este că inuiţilor, populaţiilor indigene, nu le place acest cuvânt. Aşa că nu mai e nimic de discutat. Şi ştiind acest lucru nu mai putem continua să vindem îngheţată Eschimos”, mărturisește Anders Eibye Hansen, un producător de înghețată.

Inuiții reclamă acest termen că fiind jignitor de mai multe decenii dar noul val de proteste și climatul general de schimbare din ultimele săptămâni pare că a favorizat această decizie din partea firmei daneze. Desigur cuplată și cu un protest foarte vocal al unor politicieni și activiști din Groenlanda.

Și nu sunt singura firma care a anunțat că renunță la cuvântul eschimos din denumirea produselor. Dar pentru că au schimbat o înghețată asta nu înseamnă o regândire de ansamblu, afirmă patronul firmei daneze.

”Nu înseamnă o capitulare din partea noastră. Nu credem că totul trebuie să fie corect. Încă avem îngheţata Congo, pe care unii o onsideră ofensatoare, dar noi suntem mândri de ea”, mai spune producătorul de înghețată.

Groenlanda este provincie daneză în timp ce Congo este o altă țară la mare depărtare, pe un alt continent și nu o piață de desfacere pentru înghețata nordicilor. Orice schimbare de produs este făcută cu gândul la cei care cumpără. Așa că orice ofensă care nu atinge profitul poate fi ignorată, deocamdată.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI