Danemarca celebrează jubileul Reginei Margrethe a II-a. Se împlinesc 50 de ani de când o femeie a devenit suverana regatului

Danemarca sărbătoreşte jubileul reginei Margrethe. Azi se împlinesc 50 de ani de când o femeie din Danemarca a devenit suverana regatului. Margrethe a devenit regină în urma noului Act de Succesiune. A fost proclamată regină la 15 ianuarie 1972, în balconul Palatului Christianborg.

14 Ianuarie 2022, 14:47 (actualizat 14 Ianuarie 2022, 14:50) Știrile TVR |

Imediat după ce a rostit discursul de Anul Nou, regel Frederik al IX - lea s-a îmbolnăvit și, după 14 zile, a decedat.

Fiica sa i-a succedat și a fost proclamată regină a Danemarcei la 15 ianuarie 1972. Margrethe și-a ales deviza: Cu ajutorul Domnului, cu dragoste pentru popor, forță Danemarcei!

Margrethe s-a născut la 16 aprilie 1940, la o săptămână după ce naziștiii au invadat Danemarca. A fost primul copil al prințului moștenitor Frederik și al prințesei moștenitoare Ingrid.

A fost botezată Margrethe, după bunica din partea mamei, Alexandrine, după bunica din partea tatălui, și Ingrid, după mama sa.

Când s-a adresat pentru prima oară națiunii a spus: "Iubitul meu tată, regele nostru, a murit. Misiunea pe care el a îndeplinit-o 25 de ani este acum pe umerii mei. Mă rog Domnului să mă ajute și să-mi dea forță de a purta această dificilă moștenire. Fie ca încrederea, care i-a fost dată tatălui meu, să-mi fie oferită și mie.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI