Dăncilă indică un conflict între legislația națională și cea europeană după respingerea Rovanei Plumb. „Vom face o nouă propunere de comisar european”. Un răspuns pentru președinte

30 septembrie 2019, 18:38

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă discută cu lideri importanți ai partidului, a transmis Ionuț Gheorghe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 20.00.

Cei mai mulți i-au cerut Vioricăi Dăncilă să-l susțină pentru acest portofoliu din cadrul Comisiei Europene pe Mihai Fifor, chiar dacă România ar trebui să nominalizeze o femeie, ca să respecte principiul egalității de gen, așa cum a cerut șefa Comisiei Europene.

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă: „Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în regulamentul de procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul Uniunii Europene.

Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai că nu este clar reglementat, dar situația sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări.  Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere, iar atitudinea Comisiei Juridice a fost profund încurajată de opoziția din România, în frunte cu președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. (…) Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni ‘de îndată’, același de îndată cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari, conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția”.

ACTUALIZARE Comitetul Executiv al PSD se reunește marți, de la ora 16.00, au declarat surse din partid pentru Mediafax.

Ședința are loc în contextul în care Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a Parlamentului European pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Este posibil ca principalul subiect de discuție să fie dacă PSD o mai susține pe Rovana Plumb pentru această poziție, au adăugat sursele citate.

Întâlnirea social-democraților de marți va avea loc la sediul PSD din Kiseleff.

Premierul Viorica Dăncilă urmează să susțină declarații de presă, luni seară, de la ora 19.00, la sediul partidului.

Ulterior deciziei Comisiei JURI, Rovana Plumb a transmis, într-un comunicat de presă, că că decizia JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE și este o hotărâre evident politică. Ea a adăugat că va prezenta situația președintelui Parlamentului European David Sassoli și președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă