Dăncilă: Îi cer președintelui să numească miniștrii interimari imediat, nu de îndată. (…) Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL

2 octombrie 2019, 21:57

„Cu alte cuvinte, deși președintele spune că nu el numește miniștri în situația dată, îi refuză prin aprecieri subiective și declarații politice de la tribuna Administrației Prezidențiale. Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală? Ce este asta, dacă nu demagogie și încălcarea Constituției? Așadar CCR dă dreptate Guvernului, președintele a încălcat flagrant Constituția. Îi cer președintelui să numească miniștrii interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, de asemenea, așa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută la sediul PSD, citată de Mediafax.

„Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale pe care este obligat să le și exercite”, i-a transmis premierul șefului statului.

Șeful Executivului a adăugat că președintele Klaus Iohannis este ipocrit, citind câteva dintre argumentele oferite de judecătorii Curții Constituționale în motivarea deciziei de admitere a conflictului juridic.

„Și vorbind de ipocrizie, dați-mi voie să vă citez din motivarea CCR de astăzi în ceea ce privește blocajul practicat de Klaus Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134 magistrații Curții Constituționale spun că citez «Numirea de urgență a miniștrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuității funcționării ministerelor. Trebuie asigurată funcționarea permanentă a guvernului și în condiții de normalitate a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziției politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Președintele statului a miniștrilor interimari, la propunerea primului-ministru». Am încheiat citatul”, a explicat Dăncilă.

Aceasta a vorbit și despre punctul 135 la care „Curtea consideră că și citez din nou: «Prin această conduită, Președintele a creat premisele blocării activității a trei ministere, afectând, astfel, buna funcționare a Guvernului și a întregii administrații publice». Am încheiat citatul”.

Totodată, ea a amintit că CCR se arată îngrijorată de obligațiile constituționale ale Președintelui României, cu referire la respingerea nominalizării la Ministerul Justiției.

„Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligațiile constituționale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea, din motivarea CCR, care constată în legătură cu respingerea unui profesionist în funcția de ministrul al Justiției că, citez: «Termenii folosiți în declarația publică sunt străini rolului și importanței funcției de președinte al statului și aduc atingre onoarei și demnității unei categorii socio-profesionale care se bucură constituțional de protecție». Am încheiat citatul”, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că este o premieră în România faptul că judecătorii Curții au constatat că șeful statului se contrazice în declarațiile publice.

„În plus, și cred că este o premieră în România, magistrații CCR constată că actualul președinte se contrazice singur în declarații publice. Citez din nou din motivarea CCR: « «Președintele susține că nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul, în contextul modificării compoziției politice, dar, în același timp, respinge punctual, prin aprecieri de ordin subiectiv, propunerile formulate pentru ocuparea funcției de ministru al Justiției, ministru al Educației naționale și viceprim-ministru pentru implementrea parteneriatelor strategice ale României»”, a încheiat Dăncilă.

Curtea Constituțională arată în motivare că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite