Dăncilă: România a obținut pentru prima dată peste 10,2 milioane de tone de grâu la recolta de vară. Excedent comercial de peste 100 milioane de euro la comerțul exterior cu produse agricole

"În ceea ce privește recolta de vară, România a obținut pentru prima dată peste 10,2 milioane de tone de grâu, deși, după cum știm, nu a fost un an prielnic agriculturii din punct de vedere meteorologic", a indicat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern. Executivul speră ca agricultura să contribuie și în acest an la creșterea produsului intern brut. Pe primele 5 luni ale anului a fost înregistrat un excedent comercial de 150 milioane de euro în activitatea de comerț exterior cu produse agricole.

29 August 2018, 13:39 (actualizat 29 August 2018, 14:26) |
Ședință de Guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Șeful executivului a subliniat că în primele 7 luni ale anului, agricultorii români au beneficiat de 2,29 miliarde de euro din fonduri europene. Sumele au fost investite în agricultură și dezvoltare rurală.

"Până la sfârșitul anului, în agricultura românească va mai intra încă un miliard de euro și vom ajunge în acest an la 3,29 miliarde de euro, bani europeni pentru finanțarea agriculturii", a subliniat Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, rezultatele se văd deja.

"În ceea ce privește recolta de vară, România a obținut pentru prima dată peste 10,2 milioane de tone de grâu, deși, după cum știm, nu a fost un an prielnic agriculturii din punct de vedere meteorologic", a declarat Dăncilă.

Ea a indicat că estimările privind rezultatele culturilor de toamnă sunt "încurajatoare". "Anul trecut, de pildă, agricultura a contribuit cu 0,7 puncte procentuale la realizarea creșterii economice a României de 6,9%. Ne așteptăm ca și în acest an, și în anul 2018, acest sector să contribuie la creșterea produsului intern brut".

Pe primele 5 luni ale anului a fost înregistrat un excedent comercial de 150 milioane de euro în activitatea de comerț exterior cu produse agricole. Agricultura a contribuit cu 8,2% la exporturile totale ale României, a subliniat Dăncilă.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern figurează și un memorandum privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții de 450 de milioane de euro pentru co-finanțarea proiectelor susținute din fonduri europene, respectiv prin Programul național de dezvoltare rurală 2014-2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI