Dan Voiculescu a fost achitat în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS. Decizia este definitivă

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu
28 iunie 2017, 15:26

Sentinţele definitive în dosarul Antena Group – RCS & RDS:

– Sorin Alexandrescu (fost director Antena Group) – 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
– Dan Voiculescu – achitat.
– Camelia Voiculescu- 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.
– Şerban Pop (fost şef al ANAF), 2 ani de închisoare cu suspendare.
– Antena Group- amendă penală 200.000 de lei.
– Antena 1 va difuza sentinţa de 10 ori într-o lună.

_______________________________________________________________

Pe 12 mai 2016, Curtea de Apel București l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare, iar Sorin Alexandrescu, fost director general Antena TV Group, a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare cu executare, pentru șantaj în formă continuată.

Camelia Voiculescu, asociat și administrator al societăților Antena TV Group, Antena 3 și Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la șantaj în formă continuată.

De asemenea, Șerban Pop, fost președinte al ANAF, a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare, iar SC Antena TV Group SA a fost obligată la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei. În schimb, instanța a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum și a societăților SC Intact Publishing și SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de șantaj și complicitate la șantaj în formă continuată.

Decizia a fost atacată atât de inculpați, cât și de DNA.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada 16 aprilie — 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

„În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenințare cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând Antena TV Group la un preț dorit de inculpat. Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea acelei societăți”, susțin procurorii.

Actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziția inculpaților Camelia Voiculescu și Sorin Alexandrescu în 8 mai și difuzat în perioada 9 — 30 mai cu o frecvență de 5 ori pe zi — în total de 401 ori, de toate posturile TV aparținând SC Antena TV Group și Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condițiile impuse.

„Informațiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop, președinte ANAF. Astfel, în februarie, acesta din urmă i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajații Gărzii Financiare, în condițiile în care, în calitatea sa de președinte al ANAF, era obligat să asigure confidențialitatea informațiilor obținute, în virtutea funcției, de la angajați. În acest fel, Șerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuțiile cu partea vătămată și, totodată, un potențial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obținut promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF”, mai spun procurorii.

DNA menționează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național deținute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de Bendei, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate. De asemenea, el a acceptat și a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție.

DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și Camelia Voiculescu.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă