Dan Nica, europarlamentar PSD: Am să cer eliminarea vizelor SUA pentru români. Discriminarea impusă cetățenilor români, când călătoresc în SUA, este inacceptabilă

Europarlamentarul Dan Nica cere Comisiei Europene să acționeze pentru eliminarea mecanismului de vize impus în prezent de Statele Unite ale Americii românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților și pentru renunțarea la tratamentul discriminator aplicat statelor membre UE.

20 Octombrie 2020, 11:18 (actualizat 20 Octombrie 2020, 11:29) |
Dan Nica

„Comisia Europeană are, de șase ani, obligația legală să emită un act legislativ prin care să impună, pe bază de reciprocitate, vize pentru cetățenii americani. Este o tergiversare inadmisibilă, pe care Parlamentul e chemat să o penalizeze. Drept urmare, am cerut, în dezbaterea de ieri din plenul Parlamentului European, o acțiune concretă în acest sens. În caz contrar, prin votul pe care-l vom da mâine pe această temă, vom solicita chemarea Comisiei Europene în fața Curții de Justiție Europene pentru nerespectarea articolului 7 din Regulamentul 2018/1806”, declară eurodeputatul PSD, Dan Nica.

El apreciază că „discriminarea impusă cetățenilor români, bulgari, croați și ciprioți când călătoresc în SUA este inacceptabilă”.

Dan Nica a cerut Comisiei Europene să emită o propunere de suspendare a scutirii de vize pentru cetățenii SUA.

„Mecanismul de reciprocitate inițiază o procedură cu termene precise și acțiuni de întreprins pentru a pune capăt unei situații de nereciprocitate, în momentul în care Comisia este notificată privind o astfel de situație de un stat membru”, se arată în întrebarea cu solicitare de răspuns oral adresată de Comisia europarlamentară pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne către Comisia Europeană.

Dan Nica a precizat că, în 2014, cinci state membre, inclusiv România, au notificat Comisia pe această temă, iar Executivul european avea obligația ca, până la 12 aprilie 2016, să suspende exonerarea cetățenilor SUA de a deține viză pentru a călători în Uniunea Europeană.

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI