Dan Chirilă – propus la MAI, Camelia Gavrilă – la Educație și Dan Matei – propus vicepremier

Camelia Gavrilă propusă pentru Ministerul Educaţiei
Camelia Gavrilă propusă pentru Ministerul Educaţiei
11 septembrie 2019, 16:49

„Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI – domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale – doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim ministru – domnul Dan Matei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a mai declarat că va propune membri ALDE și pentru cele portofolii de miniștri vacante, respectiv pe Grațiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Cele șase propuneri vor fi trimise miercuri seară la Palatul Cotroceni, a mai anunțat Viorica Dăncilă.

Interimatul lui Mihai Fifor la ministerul Afacerilor Interne expiră joi, 12 septembrie.

Cine este Camelia Gavrilă, propusă la conducerea ministerului Educației

Camelia Gavrilă, propusă de premierul Viorica Dăncilă ca ministru al Educației, este actualmente deputat PSD, ales în circumscripția electorală nr. 24 din Iași, fiind anterior inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Iaşi.

Camelia Gavrilă, în vârstă de 58 de ani, este în prezent deputat în Camera Deputatilor, ales în circumscripția electorală nr. 24 Iași, și deține și funcția de președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Ea a condus Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi în trei mandate, respectiv 2012 – 2017, 2005-2009 și 1997 – 2001.

Între aprilie 2009 – mai 2012, a fost director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, acolo unde de altfel activează din 1988, potrivit CV-ului, și acum, ca profesor titular de limba şi literatura română.

Între 1984 – 1988, a deținut funcția de profesor de limba şi literatura română / limba engleză la Liceul „A. T. Laurian” din Botoşani.

Camelia Gavrilă a fost și consilier local la Iași, în mandatele 2000-2004 ,2004-2008, 2008-2012, 2012 – 2016, 2016-2020, dar și viceprimar al Municipiului Iaşi în 2008.

Cine este Daniel Chirilă, propunerea premierului pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne

Dumitru-Daniel Chirilă, propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, este secretar de stat în această instituție din luna august 2019. De-a lungul anilor, Chirilă a ocupat mai multe funcții, între care și cea de ofițer operativ în cadrul IPJ Mehedinți.

Dumitru-Daniel Chirilă (născut în 1978) este, în prezent, secretar de stat în MAI, funcție deținută din luna august a acestui an (post ocupat în locul lui Marin Gheorghe).

Potrivit CV-ului său publicat pe site-ul MAI, in perioada ianuarie 2018 – iulie 2019, Chirilă a deținut funcția de director general al companiei Quality Business Solutions (oferă consultanță în domeniul infrastructurii comunicațiilor). De asemenea, în anul 2017, acesta a fost consilierul personal al președintelui S&T România.

Din 20 martie 2017, Chirilă este ofițer în rezervă, arată CV-ul său.

În perioada 2015-2017, acesta a fost consilier cu atribuții specifice în cadrul Compartimentului pentru Apărare al Departamentului Securității Naționale (din cadrul Administrației Prezidențiale).

Totodată, propunerea pentru funcția de conducere a MAI a deținut și funcția de șef la Biroul de Combaterea Macrocriminaliățtii Economico – Financiare, Spălarii Banilor si a Infractiunilor din Piața de Capital din cadrul IGPR.

Mai mult, în perioada 2006-2010, Chirilă a fost ofițer operativ la Sectorul Riscuri si Amenintari in domeniul Criminalitatii Organizate din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă. 
Ofițer operativ a fost și pentru mai mulți ani la IPJ Mehedinți.

Chirilă este absolvent al Colegiului Național de Informații – Academia Nationala de Informații „Mihai Viteazul” din cadrul Serviciului Român de Informatii și are un master în Relații internaționale. Sisteme de Securitate (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu), unul în Drept internațional (Universitatea Hyperion) și altul în Drept privat (Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu”).
Chirilă este licențiat în științe juridice (Facultatea de Drept din Craiova)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va trimite miercuri seară propunerea pentru portofoliul de la ministerul Afacerilor Interne, unde-l va nominaliza pe Dan Chirilă.

Cine este Ion Cupă, propunerea pentru Ministerul Energiei

Ion Cupă, propunerea făcută de premierul Viorica Dăncilă pentru portofoliul Energiei, este vicelider al Grupului Parlamentar ALDE din februarie 2018, președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Ion Cupă este născut în 1969, din Mehedinți. A absolvit ASE în 1994 și este membru în Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România și în Corpul Experților contabili. Are un master în management financiar bancar, obținut în 2007, și a absolvit în 2009 Programul de formare specializată pentru înalţi funcţionari publici.

A lucrat la Energoconstrucția și Hidrotehnica, iar din 2005 a fost director executiv la DGPF Mehedinți.

Între 2008 și 2010 a fost membru supleant în Consiliul Național de Integritate.

A mai avut funcții de conducere la DGFP Gorj și DGFP Mehedinți.

Din 2011 și până în prezent este președintele Consiliului de Administrație de la CE Rovinari.

Din 2015 este președinte al ALDE Dolj, iar în 2016 a fost ales deputat în circa electorală 17 jud Dolj.

Este membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Preşedinte la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, secretar la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaților și membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaților.

Conform declarației de avere are două terenuri intravilane în Drobeta Turnu Severin și unul în Târgu Jiu, o casă în Drobeta Turnu Severin, un autoturism Mercedes E220 și o motocicletă, mai multe conturi în lei la BRD și unul în valută, precum și participații la două societăți comerciale – Sara Laboratory SRL și Harasprest SRL, împrună cu soția, Ramona Maria Cupă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite