Daea: Peste 94% din suprafața cultivată de grâu a fost recoltată. Producţiile asigură necesarul ţării, dar şi pentru export. La porumb şi floarea soarelui - peste 200 de mii de hectare sunt afectate de secetă

Peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată până în prezent, a informat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a dat asigurări că producţiile din acest an vor asigura necesarul ţării, dar şi disponibilităţi de export.

03 August 2022, 11:43 (actualizat 03 August 2022, 14:56) Știrile TVR |

El a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că s-a urmărit urgentarea recoltării pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.

"Fenomenele naturale care însemnau vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie. Mai avem aproape 4 procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, este vorba aici de Mureş, Covasna şi Braşov. (...) Îmbucurător este că sunt culturi bune. (...) Producţiile se înscriu între 3 tone şi 8.500 de kilograme la grâu, producţii care ne asigură, pe de-o parte, necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe. Per total, putem spune, şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem ultima suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export", a declarat Daea.

La porumb şi floarea soarelui - peste 200 de mii de hectare sunt afectate de secetă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri, că peste 200.000 de hectare de porumb şi floarea soarelui sunt afectate din cauza secetei, menţionând că nu există probleme în zonele irigate.

"În privinţa, însă, a culturilor la care vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui, ele sunt afectate. Echipele de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite, stabilite prin Hotărârea de Guvern 557 şi prin ordinul comun stabilit de cei doi miniştri, respectiv ministrul Agriculturii şi ministrul de Interne, şi comunică, transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare”, a declarat Petre Daea, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

"Ne aflăm acum la o cifră de peste 200 de mii hectare care ar fi afectate în diferite grade, diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectări în procent de 30-40-50 la sută. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării. În colaborare cu Mediul, am stabilit un mod de lucru punctual, cu alte cuvinte, avertizarea care se dă pe o anumită porţiune a Dunării ea să fie interpretată concret, la faţa locului, în aşa fel încât să nu punem o restricţie care ar afecta continuitatea sau continuarea activităţii de irigare. Prin înţelegerea celor două ministere, punerea de acord înseamnă că, astăzi, deşi avem nivele scăzute în ultima parte a Dunării, a cursului Dunării, totuşi nivelele de la faţa locului ne asigură capacitatea de aspirare şi nivelul de exploatare. Acolo deci funcţionează sistemele de irigaţii”, a declarat Petre Daea.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 31°C
IASI 28°C 29°C
CLUJ 29°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 30°C 27°C
BRASOV 28°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI