Dacian Cioloș cere o dezbatere de urgenţă a cazului Navalnîi în Parlamentul European

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş
18 ianuarie 2021, 10:06

„Arestarea lui Alexei Navalnîi este un gest laş al regimului condus de Vladimir Putin care nu poate rămâne fără urmări. Am cerut o dezbatere de urgenţă a acestui caz revoltător în Parlamentul European, pentru că este nevoie de mai mult decât de solidaritate în acest moment. Navalnîi şi-a expus acum câteva săptămâni, după o investigaţie proprie, criminalii care l-au otrăvit şi care umblă liberi în Rusia în timp ce el este arestat. Acest lucru este inacceptabil”, a scris Cioloş pe Facebook.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis duminică, pe Twitter, că reţinerea liderului opoziţiei ruse este un lucru „inacceptabil”.

„Reţinerea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi la întoarcerea sa în Rusia, după ce şi-a revenit în urmă otrăvirii cu Noviciok, este un lucru inacceptabil. Reprimarea opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, e un lucru profund nedemocratic”, a scris diplomatul român.

Duminică seară, Navalnîi a fost reţinut la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok. Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat arestarea.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi, transmite Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite