Dacian Cioloș caută majoritate parlamentară. Miercuri încep negocierile cu PNL, UDMR și cu reprezentanții minorităților. Întâlnirile vor fi doar la nivel de președinți de partide

12 octombrie 2021, 09:27

ACTUALIZARE: Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că miercuri va avea o întâlnire cu preşedinţii partidelor care au format coaliţia de guvernare, fără echipele de negociere.

Întrebat, într-o emisiune la B1 TV, dacă este adevărat că miercuri va avea o întâlnire doar cu preşedinţii partidelor care au fost în coaliţie, fără echipele de negociere, Cioloş a răspuns: „Da. Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Premierul desemnat Dacian Cioloș spune că a vorbit deocamdată la telefon cu foștii parteneri din coaliția de guvernare, iar mâine ar putea avea loc o întâlnire a liderilor de partide. USR și-a stabilit echipa de negociere, din care fac parte Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Ionuț Moșteanu și Vlad Voiculescu și face apel la celelalte partide să dea dovadă de responsabilitate.

DACIAN CIOLOȘ, premierul desemnat: „Cerem responsabilitate și asumare și din partea partenerilor noștri, cu care împărtășim o viziune politică – mă gândesc la PNL și la UDMR, dar și Minoritățile, cu care vom lansa discuții pentru formarea unui nou guvern. Încercăm deci să refacem Coaliția în forma ei inițială, așteptăm un gest de reciprocitate și din partea foștilor noștri colegi și acesta este mandatul cu care voi merge la aceste discuții”.

Liberalii își stabilesc strategia și mandatul pentru discuții. Dar semnalele trimise până acum sunt împotriva unui guvern condus de Dacian Cioloș.

FLORIN ROMAN, vicepreședinte PNL: „După ce a dărâmat guvernul de dreapta, după ce a fost susținut de PNL pentru portofoliul Agriculturii, de comisar european, de prim-ministru în acel guvern tehnocrat, iar domnul Cioloș ne-a răspuns cu dărâmarea guvernului, mi-e foarte greu să cred că putem construi cu cineva care știe doar să demoleze”.

Nici PSD nu intenționează să susțină un cabinet în jurul lui Dacian Cioloș și al USR. De altfel, premierul desemnat a și anunțat că nu va negocia cu PSD și AUR.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: „Vrem să avem în România iarăși un guvern zero? Am văzut ce a putut domnul Dacian Cioloș să facă când a fost prim-ministru. L-am urmărit și eu în declarațiile de azi dimineață. N-am văzut nicio vrobă despre faptul că au gestionat Ministerul Sănătății, că au avut vicepremier cu atribuții pe Sănătate”.

Fostul premier și președinte al PNL Ludovic Orban spune că este evident că Dacian Cioloș a fost desemnat doar ca să pice în Parlament și face apel la președintele Klaus Iohannis să revină cu picioarele pe pământ și să respecte principiul loialității constituționale.

LUDOVIC ORBAN, președintele Camerei Deputaților: „În spatele acestei cacealmale, acestei decizii cinice, se ascunde, de fapt, dorința, ca la a doua desemnare, să fie desemnat de președinte Florin Cîțu. Decizia luată ieri nu face altceva decât să prelungească și să adâncească criza, să facă și mai puțin probabilă o refacere a Coaliției de guvernare”.

Și liderii UDMR au anunțat că le este greu să-l accepte pe Dacian Cioloș premier.

BOTOND CSOMA, liderul deputaților UDMR: „În acest moment noi credem că aceste discuții sunt cumva anumite discuții de curtoazie, nu cred că vom discuta în detaliu un program de guvernare sau o formulă de guvernare. Pentru noi e foarte greu să îl acceptăm pe domnul Dacian Cioloș să fie premier. Au inițiat prima moțiune de cenzură numai cu AUR-ul”.

Potrivit Constituției, Dacian Cioloș are 10 zile la dispoziție să formeze un cabinet și să caute o majoritate ca să primească votul de învestire în Parlament.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat, urmează să înceapă astăzi negocierile cu reprezentanţii PNL, UDMR şi ai minorităţilor pentru formarea noului guvern. Cioloș a declarat într-o conferință de presă că a vorbit cu președintele PNL Florin Cîțu și au stabilit să se vadă miercuri după-amiază pentru începerea negocierilor.

ACTUALIZARE 10.14: Dacian Cioloş a declarat marţi că obiectivul său este de a pregăti un guvern rapid, care să gestioneze situaţia de criză şi pentru aceasta va discuta cu partenerii din coaliţie, cu PNL, UDMR și minorităţi. El a menționat că a avut o convorbire telefonică cu liderii acestor partide şi că, cel mai probabil, o primă întâlnire va avea loc miercuri.

„Obiectivul este să pregătim un guvern rapid, care să lucreze pentru români şi să gestioneze situaţia de criză. Pentru asta vom apela la partenerii de coaliţie PNL, UDMR, minorităţi. Nu cred că aceste partide ar refuza discuţiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză, inclusiv sanitară. Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate. (…) USR nu se teme să-şi asume guvernarea, situaţia gravă socială, sanitară, avem şi o iarnă grea. Important este să instalăm un guvern cât mai repede. Oferim responsabilitate şi cerem responsabilitate şi din partea partenerilor noştri cu care împărtăşim viziunea politică – PNL, UDMR şi minorităţi”, a afirmat Cioloş.

El a spus că USR încearcă să refacă coaliţia în forma iniţială şi aşteaptă acest lucru şi din partea partidelor din coaliţie.

Cioloş a mai precizat că a avut o discuţie telefonică cu cei de la PNL şi UDMR şi că, cel mai probabil, va fi o primă întâlnire cu aceştia miercuri. Cioloș a declarat explicit că, în această dimineață, a avut o conversație telefonică cu Florin Cîțu.

Întrebat dacă exclude negocierile cu PSD și AUR, Cioloș a declarat: ”Da, obiectivul meu este să discutăm cu liderii coaliției. Nu am intrat în politică pentru sinecuri, ci pentru că avem un proiect”.

„Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început. Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a afirmat Cioloş.

___________________________________________________________________

Dacian Cioloş a fost nominalizat, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Tot luni seara, Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a decis echipa de negociere, care este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu.

De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

„În concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă transmis luni seara, după desemnare.

”Pentru cei care se întreabă de ce din toate partidele din Parlament am fost singurii care și-au asumat guvernarea într-o perioadă de maximă criză, răspunsul este că suntem într-adevăr singurii care au acest curaj, pentru că știm ce înseamnă această criză pentru cetățenii României. Am primit acest mandat de a construi un guvern atunci când niciun alt partid nu a dorit să facă o nominalizare. Celelalte partide par paralizate într-o așteptare cinică. Nu ne temem să ne asumăm, după cum nu ne temem să înfruntăm situația și jocurile politice. Fiecare partid își alege propria atitudine în fața crizei, după cum e liber să abandoneze. Noi nu putem să abandonăm, pentru că abandonul este plătit de către cetățeni”, se mai arată în comunicat.

Ce urmează:

Conform articolului 103 din Constituţia României, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite