Dacian Cioloș a depus lista Executivului și programul de guvernare la Parlament: „Suntem pregătiţi să ne asumăm măsuri dificile”

Un guvern compus exclusiv din membri USR. Asta este propunerea premierului desemnat Dacian Cioloş, după ce negocierile pentru formarea unei majorităţi au eşuat. Programul de guvernare şi lista de miniştri au fost depuse la Parlament. Deşi are şanse foarte mici să treacă de legislativ, pe lista guvernului Cioloş apar atât miniştrii mai vechi, cât şi nume noi. TVR a transmis declarațiile premierului desemnat într-o ediție specială difuzată pe TVR1.

18 Octombrie 2021, 09:31 (actualizat 18 Octombrie 2021, 15:20) Știrile TVR |

Premierul desemnat Dacian Cioloş: Am depus lista pentru un Guvern monocolor ancorat în structura politică a partidului. Nu este momentul pentru un experiment. Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile. Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă. Avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poate să acţioneze imediat.

Programul nostru, programul de guvernare pe care l-am propus, poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, zilnic sute de oameni, şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă.

Trebuie lansat si PNRR

Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența, noi am acționat cu bună credintă de la început, nu vrem să deschidem o dezbatere politică în Parlament, nu e momentul pentru jocuri politice.

Sper să putem organiza audierile și votul cât mai repede.

Trebuie să evităm să ajungem la convulsii sociale din cauza incapacității politice. Consider mandatul primit ca pe o responsabilitate.

Am încercat să negociem o majoritate politică înainte de a ajunge la acest moment, dar am decis să mergem mai departe, la vot în Parlament. Eu am văzut acest mandat politic cu responsabilitate

PNL-ului i-am facut deja oferte. USR este un partid care caută solutii nu doar pe hârtie. Cred că ceea ce am făcut noi este un semn de responsabilitate pe care USR și-o asumă.
Nu am facut nicio mentiune referitoare la vaccinarea obligatorie nicaieri.
Suntem conștienți că dacă acest guvern trece, va fi un guvern fragil.

Măsurile din programul de guvernare sunt si in programul Coalitiei, ar trebui să aibă sustinerea partenerilor.

În PNRR, sunt zeci de măsuri care au fost asumate deja de Guvernul României, aceste reforme au avut deja sustinere, inclusiv reforma sistemului national de pensii, care este în PNRR.

USR ia în calcul să voteze guvernul propus de USR, restul sunt povești, si nu este momentul pentru povești, suntem in condiții de criză.

Pentru a impulsiona vaccinarea e nevoie de implicarea unor influenceri care nu sunt din zona politicului, trebuie să fie credibili și empatici cu oamenii.

Nu mai este vorba despre matematica parlamentarii, ci despre asumarea responsabilitatii, cabinetul propus este unul de criză, cu oameni asumați

Programul de guvernare


Duminică, Biroul Naţional al USR şi, ulterior, Comitetul Politic al partidului au aprobat lista membrilor Guvernului, propuşi de Dacian Cioloş, şi programul de guvernare.

Conform USR, lista de miniştri este următoarea:

* prim-ministru - Dacian Cioloş

* ministrul Afacerilor Externe - Dan Barna

* ministrul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi

* ministrul Afacerilor Interne - Alin Stoica

* ministrul Justiţiei - Stelian Ion

* ministrul Finanţelor - Dragoş Pîslaru

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă

* ministrul Energiei - Cristina Prună

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

* ministrul Sănătăţii - Ioana Mihăilă

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu

* ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu

* ministrul Educaţiei - Corina Atanasiu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu

* ministrul Culturii - Iulia Popovici

* ministrul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, lunea trecută, de şeful statului Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.


Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI