„Dacă suntem cu voi în NATO, trebuie să vă purtați frumos”. Turcia ridică din nou tonul la Statele Unite

20 februarie 2021, 17:11

Autoritățile de la Ankara au anunțat că au început arestările după ce au aflat că 13 cetățeni turci au fost executați în Irak de insurgenții PKK. Trupurile acestora au fost descoperite de soldații turci în nordul Irakului, zonă în care armata lui Erdogan efectuează frecvent operațiuni antiteroriste.

Moartea celor 13 a fost recunoscută și de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, numai că organizația teroristă care îi ținea în captivitate de mai mulți ani susține că au murit în ruma raidurilor aeriene turce.

Departamentul de Stat american și-a exprimat regretul pentru moartea cetățenilor turci în Irak: „Dacă se confirmă informaţiile privind responsabilitatea PKK, o organizaţie considerată teroristă, în cazul morţii civililor turci, condamnăm aceste acţiuni în termenii cei mai puternici”.

Tocmai acest „dacă” a iritat autoritățile de la Ankara, care consideră că Washingtonul pune la îndoială afirmațiile guvernului turc.

Recep Tayip Erdogan, președintele Turciei: „Există o declarație a SUA. Ce frumos! Nu cumva nu ar trebui să susțineți teroriștii? Nu cumva nu ar trebui să susțineți PKK? Sunteți în spatele lor și îi susțineți! S-a terminat era colonialismului. Dacă suntem cu voi în NATO, trebuie să vă purtați frumos. Nu trebuie să luați partea teroriștilor„.

Președintele Erdogan a promis că va intensifica operațiunile împotriva militanților Partidului Muncitoresc din Kurdistan, organizație separatistă aflată pe lista grupărilor teroriste din Turcia, Statele Unite și Europa.

Cei 13 au fost răpiți din Turcia în 2015-2016, iar opoziția de la Ankara acuză regimul Erdogan că nu a fost capabil să negocieze o eliberare pașnică a acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite