„Dacă o va face, fără a submina poziția NATO, va intra în cărțile de istorie ca un erou global”. The Spectator: Ar putea Berlusconi să pună capăt războiului din Ucraina?

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
17 noiembrie 2022, 11:38

Redăm argumentele lui Nicholas Farrell.

***

Magnatul media în vârstă de 86 de ani și fostul prim-ministru italian dorește ca un acord de pace, mediat de el, să fie cântecul său politic de lebădă. Avionul său privat este deja în așteptare.

Pe plan internațional, momentul nu putea fi mai potrivit. Rusia a suferit o nouă umilință militară prin abandonarea orașului-cheie Herson, iar administrația Biden i-ar fi spus lui Volodimir Zelenski să se gândească serios la pace. Vittorio Sgarbi, confidentul lui Berlusconi și acum subsecretar de stat pentru cultură în noul guvern al Giorgiei Meloni, mi-a spus că Berlusconi se consideră singurul intermediar posibil.

„Berlusconi iubește beau geste-urile (actele nobile – n.r.), a spus el. „Și acesta este actul pe care îl are în minte. Crede că poate reuși, iar dacă o va face, fără a submina poziția NATO, va intra în cărțile de istorie ca un erou global”.

Luna trecută, Forța Italia a lui Berlusconi a făcut parte din coaliția de dreapta care a format noul guvern italian condus de Meloni, care susține cu fermitate cauza ucraineană. Ea este pe cale să autorizeze cel de-al șaselea pachet de sprijin al țării și a declarat săptămâna trecută, la summitul NATO, că apără pe deplin dreptul țării la „integritate teritorială, suveranitate și libertate”.

Dificultatea care-i stă în cale este că, deși partidul ei, Frații Italiei, a primit mai multe voturi decât oricare altul la alegerile generale din septembrie, politica sa ucraineană este respinsă de majoritatea italienilor. Doar 43% susțin Ucraina (unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa) și tot mai puțini sunt cei care doresc să o înarmeze. Doar 42 % sunt de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei și doar un sfert consideră că NATO ar trebui să continue să trimită arme.

Majoritatea italienilor doresc ca Zelenski să ajungă la un compromis cu Putin. La începutul acestei luni a avut loc o demonstrație în acest sens la Roma – 100.000 de protestatari, potrivit organizatorilor; 40.000, potrivit poliției – mai mare decât oricare dintre mitingurile anti-Covidi. A fost primul protest major din Europa împotriva războiului din Ucraina. O misiune de pace a lui Berlusconi ar putea, prin urmare, să fie populară. Dar ar putea avea loc?

Ar putea părea absurd ca o figură atât de controversată să fie acceptată în apropierea unei astfel de misiuni de pace. La nivel mondial, el este cunoscut mai ales pentru petrecerile sale „bunga bunga” – la care participau bande de femei tinere și frumoase – din timpul ultimului său mandat de premier, care s-a încheiat cu o cădere în dizgrație în 2011. În prezent, fața sa arată ca cea a unui manechin de ceară și are dificultăți de mers. Dar nu și-a pierdut deloc capacitatea de a provoca controverse și este la fel imprevizibil ca întotdeauna.

Berlusconi a mai jucat rolul de mediator în discuțiile dintre Occident și Rusia – mai ales la summitul de la Roma din 2002, care a stabilit un consiliu permanent NATO-Rusia.

Se spune că ceea ce îi place lui Putin la Berlusconi este insistența sa de a se împrieteni cu cineva înainte de a trece la afaceri. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la reuniunea G8 de la Genova din 2001 și s-au înțeles excelent. Putin a stat apoi de mai multe ori la palatul de vară al lui Berlusconi din Sardinia, iar în 2015 Berlusconi a fost oaspetele lui Putin în Crimeea, la doar un an după anexarea acesteia de către Rusia. Cu această ocazie, proprietarii unei podgorii au organizat o degustare în onoarea sa, la care au deschis o sticlă de sherry veche de 240 de ani (1775 Jerez de la Frontera, în valoare de 100.000 de lire sterline), spre furia ucrainenilor.

Din februarie, Berlusconi a părut uneori ofensat personal de invadarea Ucrainei, plângându-se că se simte „profund dezamăgit și jignit” de Putin. El a declarat că a încercat să-l sune de două ori, dar nu a reușit să dea de el. Ulterior, partidul său a votat în favoarea trimiterii de arme în Ucraina și a impunerii de sancțiuni Rusiei.

Partidul lui Meloni a încercat să minimalizeze apropierea din trecut a lui Berlusconi de președintele rus. El „a avut relații cu Putin pentru a încerca să-l apropie de demo-crațiile occidentale”, a declarat un deputat al Fraților Italiei. „Dar această fază istorică s-a încheiat când Putin a decis să invadeze Ucraina. Acum prăpastia este de netrecut”.

Se pare că Berlusconi nu este de acord. Luna trecută, într-o discuție privată cu parlamentarii Forza Italia, el a spus că el și Putin și-au reînceput prietenia atunci când Putin i-a trimis 20 de sticle de vodcă pentru a 86-a sa aniversare – la patru zile după alegerile generale – împreună cu „o scrisoare foarte dulce”. El a afirmat că Putin a spus în scrisoare că are doar cinci prieteni adevărați și că Berlusconi a fost primul dintre ei. El le-a spus parlamentarilor săi că Putin a fost obligat să organizeze o „operațiune militară specială” pentru a instala un guvern „ales de o minoritate ucraineană formată din oameni buni și cu bun simț”.

„Nu pot să-mi exprim opinia, altfel se scurge în presă și ar fi un dezastru”, a adăugat el. O înregistrare a discuției a fost imediat difuzată în presă. Meloni a răspuns spunând că în guvernul său nu este loc pentru nimeni care sprijină Rusia.

Înainte de a deveni prim-ministru, Meloni a declarat că coaliția sa avea nevoie de o „linie de politică externă clară și fără echivoc”. Dar Italia este divizată în privința Ucrainei. Opoziția față de NATO și politica UE se înregistrează atât la stânga, cât și la dreapta, din pricina forței tradiționale a comunismului și a catolicismului. În timpul Războiului Rece, Italia a avut cel mai mare partid comunist din Europa în afara blocului sovietic, iar stânga italiană modernă consideră în continuare că adevăratul inamic este America. Mai devreme sau mai târziu, aceste tensiuni în cadrul coaliției lui Meloni și între Meloni și opinia publică italiană vor pune la grea încercare guvernul său și ar putea pune la încercare și unitatea NATO. Italia, încă o dată, este călcâiul lui Ahile din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite