LUMEA AZI

Dacă nu e Uniunea Europeană, e Uniunea Eurasiatică. Serbia se apropie din ce în ce mai mult de Moscova

Dacă nu e Uniunea Europeană atunci e Uniunea Eurasiatică pentru că Serbia a făcut o alegere parafată zilele acestea la Moscova. E un accord comercial pe care îl semnează Belgradul cu Rusia apropiindu-se astfel și economic de tătucul de la Răsărit. Iubirea fostului stat iugoslav față de fratele mai mare de la Răsărit e declarată și prin rachetele hipersonice cu rază scurtă de acțiune pe care Serbia le-a cumpărat tot de la ruși.

01 Noiembrie 2019, 17:59 |

Sistemele de apărare antirachetă S-400 au ajuns la Belgrad săptămâna trecută pentru a participa la exercițiile militare comune. Tot atunci a ajuns în zonă și sistemul de lansare a rachetelor Pantsir. Prima oară când aceste sisteme militare rusești iau parte la exerciții desfășurate în alte țări. De fapt, armata sârbă, sau mai bine-zis președintele sârb Alexander Vucici a hotărât să achiziționeze aceste rachete hipersonice.

Sub pretextul acestui exercițiu militar desfășurat la baza aeriană Batajnica, Rusia și-a plasat propriile-i sisteme antirachetă S-400 în Serbia.

După cum scrie Monitorul apărării și securității, dislocarea unui asemenea sistem, fie și temporar, în cadrul exercițiului Scutul Slav 2019, este, de fapt, o mișcare cu implicații politico-militare mari.

Serbia permite Rusiei „să întoarcă" întreg dispozitivul de apărare antiaeriană al NATO.

Sistemul de apărare antiaeriană S-400 are rază de aproape 400 km, acoperind spaţiile aeriene ale tuturor statelor NATO vecine.

Chiar dacă Serbia a prezentat dislocarea S-400 ca fiind parte a unui exerciţiu de apărare antiaeriană, prin definiţie defensiv, acesta este un element al sistemului A2AD prin care Rusia ameninţă supremaţia aeriană NATO în propriul său spaţiu aerian.

Acesta este primul pas făcut de Serbia care o îndepărtează atât de NATO cât și de UE. Al doilea este unul economic. Relevanța sa politică nu este deloc de neglijat. Vorbim despre acordul de liber schimb semnat la Moscova cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Economic, acordul nu aduce beneficii majore Serbiei ale cărei schimburi comerciale cu Rusia sunt doar de 10 la sută, în timp ce cele cu UE sunt de 63 la sută. Politic însă, acordul reamintește Occidentului și clubului comunitar că lipsa unei acțiuni lasă cale liberă influenței rusești.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader: Toate ţările prezente aici, 5 state member prezente la acest summit sunt în favoarea integrării Serbiei în UE şi asta nu e ceva nou, am mai discutat asta şi am arătat că poziţia noastră rămâne neschimbată.

La începutul lunii, când a fost făcută această declarație de președintele Ungariei la summitul țărilor din Grupul de la Visegrad, ar fi putut să atragă atenția măcar pentru simplul fapt că Grupul de la Visegrad nu a susținut niciodată integrarea Serbiei în UE.

Dacă ținem cont de relația Ungariei cu Rusia și de cele două evenimente care arată apropierea Serbiei de Moscova, nu poți să nu te întrebi dacă acceptarea fostului stat iugoslav în clubul comunitar nu ar fi o greșeală de începător.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI