„Dacă există iad în lume, acesta este acum în Azovstal”. Ultimele zile ale bătăliei pentru Mariupol. Ce semnifică pierderea oraşului de către Ucraina

5 mai 2022, 09:41

Mariupol este un punct crucial din punct de vedere strategic în războiul din Ucraina. Oraşul-port de la Marea Azov a devenit în multe privințe un simbol al rezistenței Ucrainei la invazia Rusiei.

Timp de mai multe săptămâni, ultimul punct al acestei rezistențe a fost complexul siderurgic Azovstal, care are o rețea extinsă de tuneluri și buncăre nucleare care adăpostesc civili și luptători.

După zile de bombardamente din ce în ce mai puternice, Rusia a lansat acum ofensiva totală.  Comandantul trupelor ucrainene din interiorul fabricii a confirmat că acolo se poartă lupte „grele, sângeroase”.

Dacă ruşii pun stăpânire pe uzină, ceea ce înseamnă să elimine toţi luptătorii ucraineni, şi reuşesc să securizeze oraşul, atunci vor reuşi să creeze o legătură terestră din teritoriul lor până în peninsula Crimeea. În acelaşi timp, la fel de important, este că o preluare a oraşului va elibera un număr mare de trupe care au fost prinse anterior în luptele cu apărătorii de la Mariupol, arată o analiză a BBC. Aceste trupe vor fi direcţionate către alte zone ale Ucrainei. Mai mult, o victorie în Mariupol va aduce şi suficientă motivaţie în rândul trupelor ruse pentru a continua lupta.

Pentru prima dată, forțele ruse au reușit să pătrundă în Azovstal din Mariupol și este probabil ca ele deja să opereze în cadrul uzinei, remarcă, astăzi  Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea situației militare de miercuri.

Atacurile intense asupra uzinei de oțel Azovstal din Mariupol au continuat în noaptea de joi, a declarat un oficial.

Care e situaţia acum la Azovstal

„De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal”, a declarat, joi dimineață, Petro Andriuschenko, consilier al primarului din Mariupol, citat de CNN.

„Există bombardamente și atacuri non-stop, chiar și noaptea cu controlul focului prin drone. În unele zone, ostilitățile au trecut deja dincolo de gardul uzinei”, a spus el. Andriuschenko a adăugat că zonele rezidențiale din apropierea fabricii „trebuiau să fie evacuate de urgență, pe cont propriu, fără avertisment”.  „Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”, a spus el.

Ce ştim până acum

În interiorul uzinei sunt încă prinşi 30 de copii care așteaptă să fie salvați.

Weekendul trecut, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul siderurgic Azovstal și au ajuns în siguranță în Zaporojie.

Luptătorii din interiorul uzinei asediate „împart apă și hrană” cu civilii, dar timpul se scurge şi rămân fără hrană, potrivit comandantului adjunct Svyatoslav Palamar, citat de CNN.

Miercuri, ministrul de externe ucrainean a declarat că uzina încă „rezistă” în ciuda atacurilor necruțătoare ale Rusiei.

Ministerul rus al Apărării spune că se așteaptă să deschidă, începând de joi, coridoare de evacuare pentru civili din combinatul siderurgic Azovstal de lângă Mariupol.

CONTEXT

Până de curând, Azovstal a fost un jucător important pe scena globală, producând 4 milioane de tone de oțel anual, majoritatea pentru export, potrivit proprietarului său, Metinvest Holding, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.

Oțelul produs la Azovstal este folosit în unele dintre cele mai recunoscute repere ale lumii, de la zgârie-norii Shard din Londra la Hudson Yards din Manhattan până la Podul San Giorgio din Genova (care a înlocuit podul Morandi prăbușit).

„Cel puțin 150 de angajați au fost uciși, iar mii de angajați sunt de negăsit”, a declarat Yuriy Ryzhenkov, CEO al Metinvest Holding.

Înainte de război, fabrica avea 11.000 de angajați, a spus el, iar personalul companiei include mai multe generaţii de lucrători, care au lucrat în oţelărie toată viaţa lor şi au transmis mai departe meseria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite