„Dacă știți vreun om sănătos, aduceți-l la mine să-l vindec!”. A spus-o sărbătoritul zilei, Sigmund Freud

6 mai 2019, 10:23

Freud e genul de personaj necarismatic care reușește să cucerească totuși masele prin zicerile lui inedite. La început de secol XX să spui că impulsurile noastre inconștiente sunt în proporție covârșitoare legate de sexualitate când femeile făceau plaja practic în trening, e ceva! Teoria lui pe care o știm cu toții e fundamentată inteligent pe o scriere a lui Sofocle după un mit grecesc în care un anume Oedip, aruncat la gunoi de tatăl lui, Laios e salvat și ajunge inconștient să-și ucidă tatăl și să se însoare cu mama sa, Iocasta.

Din această împreunare rezultă o fată, la fel de tragică, pe nume Antigona care se spânzură în închisoare ca să nu fie arsă pe rug.

Toată această mitologie sângeroasă, Freud o transformă în analiză psihică modernă. Orice băiat nou-născut prezintă dorințe sexuale subconștiente legate de propria mamă. Sigur, ele nu se materializează decât în proporții infime, dar ideea e că sunt!

Freud era unul dintre cei nouă copii ai tatălui său, făcuți cu mama lui. A lui Freud. Spunem asta pentru ca tatăl lui Freud mai avea vreo două duzini de copii făcuți cu alte femei.

Părinții și-au dat seama că e cel mai răsărit dintre urmași, așa că l-au favorizat grosolan în dauna celorlalți opt frați. Dincolo de principii morale, nu s-au înșelat!

Freud a devenit celebru, a fumat câte 30 de trabucuri pe zi și a făcut cancer. În fața durerii fizice, intransigentul și nonșalantul psihanalist, s-a făcut mielușel și a cerut să fie eutanasiat. Ceea ce s-a și întâmplat cu ajutorul prietenului său doctorul Max Schur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite