"Da, absolut, aș angaja Articolul 5 din NATO" - Donald Trump, răspunzând unei întrebări privind o eventuală agresiune a Rusiei

Președintele Donald Trump și-a exprimat în mod explicit angajamentul de a susține Articolul 5 al Alianței NATO,  într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, susținută pe peluza de la Casa Albă, răspunzând astfel unei întrebări adresate de trimisul special al TVR la Washington, Ramona Avramescu. Declarațiile au urmat discuțiilor avute de cei doi președinți.

09 Iunie 2017, 22:49 (actualizat 10 Iunie 2017, 14:07) |
Donald Trump, despre Articolul 5 din Tratatul NATO
Donald Trump, despre Articolul 5 din Tratatul NATO
Ramona Avramescu, întrebare pentru Donald Trump

"Suntem angajați să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) și cu siguranță suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forță puternică și banii necesari pentru o astfel de forță. Da, absolut, aș angaja articolul 5", a răspuns Donald Trump, întrebat dacă ar activa articolul 5 din Tratatul NATO în cazul unei agresiuni militare a Rusiei pe flancul estic.

Donald Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.

Președintele american a răspuns astfel unei întrebări adresate de jurnalista TVR Ramona Avramescu: "Multe din țările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o amenințare pentru pace și securitate în regiune. Împărtășiți această viziune și credeți că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste țări ar fi sub o agresiune militară?"

Președintele american a evitat însă să răspundă dacă consideră Rusia o amenințare la adresa securității în Europa.

În articolul 5 al Tratatului NATO se specifică: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice”.

Preşedintele Donald Trump l-a primit vineri, la Casa Albă,  pe preşedintele Klaus Iohannis. În declarațiile comune, șeful Statelor Unite a adus elogii României și poporului român pentru implicarea în lupta împotriva terorismului și pentru viețile pierdute în teatrele de operațiuni. De asemenea, l-a lăudat pe președintele Iohannis pentru angajamentele luate de a crește bugetul în Apărare, lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept. TVR a transmis imagini din Biroul Oval, de la întâlnirea celor doi președinți și declarațiile lor comune, într-o Ediție Specială.

Donald Trump: Aduc un elogiu președintelui Iohannis pentru angajamentul pe Apărare. Laude pentru combaterea corupției și apărarea statului de drept

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI