Cutremurul din Albania: cele mai multe clădiri prăbușite sau avariate sunt noi. Întrebări privind calitatea construcțiilor

După 3 zile de la cutremurul devastator din Albania, au început să apară mari semne de întrebare privind calitatea construcțiilor. Cele mai multe clădiri prăbușite sau avariate sunt noi. În schimb, cele ridicate în timpul comunismului au rezistat.

29 Noiembrie 2019, 20:12 (actualizat 29 Noiembrie 2019, 20:17) Știrile TVR |

În centrul orașului Durres, multe blocuri vechi și urâte, dar care au rămas în picioare după cutremurul devastator de marți dimineață. Sunt clădiri ridicate în anii ‘70 și ‘80.

Andrea, locuitor din Durres: "Pentru că pe vremea comuniştilor inspecţiile erau mult mai stricte decât în democraţie. Acum nu mai niciun control. Tot ce îi interesează este să salveze bani".

Andrea a fost muncitor în construcții în 1971. A lucrat chiar la apartamentul în care trăiește. Pe atunci, în Albania, asta era răsplata, pentru că nu primeau salarii.

Bătrânul afirmă că o lună dura doar expertiza tehnică, pe când acum se face un apartament pe săptămână. Așa că, deloc surprinzător, din blocurile construite în ultimii 3 ani în Durres, aproape că niciunul nu a scăpat fără avarii.

"Singura soluţie este ca guvernul să oprească toate construcţiile. În Albania s-a construit mai mult decât necesar. Iar clădirile care nu îndeplinesc standardele trebuie distruse", spune inginerul Jorgaq Stasi.

În plus, trebuie revizuit regimul de înălțime, pentru că în zonele cele mai expuse la cutremure puternice legea de acum permite blocuri de peste 10 etaje, ceea ce înseamnă condamnarea unor oameni la moarte.

Jorgaq Stasi: "Regiunea Durres, toată zona de coastă până la oraşul Vlora, este o zonă seismică unde se pot produce cutremure de până la magnitudinea 9. De aceea, clădirile nu trebuie să aibă mai mult de 4-5 etaje şi trebuie construite din ciment şi fier".

La recomandarea inginerilor, autoritățile au avertizat populația să nu se întoarcă acasă până nu se verifică toate clădirile avariate.

Mii de oameni continuă să doarmă în tabere improvizate sau în propriile mașini.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI