Cutremurele din Turcia și Siria | Numărul morţilor se apropie de 12.000. Operațiuni contracronometru pentru salvarea posibililor supraviețuitori

Bilanțul celor două cutremure devastatoare care au afectat Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Echipele de salvare, care continua să caute supraviețuitori printre dărâmături, spun că bilantul ar putea ajunge la 20.000 de morți. Șeful statului a decretat stare de urgență pentru 3 luni în cele mai afectate 10 provincii în timp ce întreagă țară intră în doliu național. Președintele Erdogan a admis că au fost unele probleme cu desfășurarea echipelor de intervenție care nu au ajuns încă în toate regiunile. Șeful statului a promis că nimeni nu va rămâne pe drumuri în condițiile în care sunt sute de mii de sinistrați. Și comunitatea internațională s-a mobilizat cu ajutoare și cu echipe de intervenție. Potrivit unor estimări seismele au afectat viață a zeci de milioane de oameni.

08 Februarie 2023, 07:18 (actualizat 08 Februarie 2023, 21:07) Știrile TVR |

 

ACTUALIZARE Turcia lucrează la deschiderea a încă două puncte de frontieră cu Siria pentru a facilita ajutorul umanitar către țara vecină, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, citat de The Guardian.

"Există unele dificultăți în ceea ce privește ajutorul Turciei și al comunității internaționale [care ajunge în Siria]. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două puncte de frontieră", a declarat Çavușoğlu.

ACTUALIZARE Trimişii TVR transmit din Gaziantep, din faţa unui morman de moloz care a fost, înainte de cutremur, o clădire cu opt etaje. Salvatorii au scos de sub dărâmături mai multe cadavre. În Turcia sunt acum 5.000 de salvatori cu 200 de câini de căutare.

 

ACTUALIZARE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trimite echipe de experţi şi zboruri cu materiale medicale către Turcia şi Siria după cutremurul devastator de luni.

OMS va trimite o delegaţie la nivel înalt pentru a-şi coordona răspunsul precum şi trei zboruri cu materiale medicale, dintre care unul este deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ACTUALIZARE Trimişii TVR în Turcia, Adelin Petrișor și Dragoș Stoian, transmit din Gaziantep, dintro zonă cu multe clădiri dărâmate. Pe o distanţă de 300 m sunt cel puţin trei clădiri la pământ. Sub o clădire cu opt etaje s-ar afla 15 persoane. Sub o altă clădire, cu şase etaje, sunt zeci de persoane, iar salvatorii care lucrează acolo ştiu că cel puţin un om este în viaţă, pentru că au reuşit să vorbească cu el la telefon. Acolo sunt şi mulţi copii.

ACTUALIZARE Lovită la fel de crunt de cutremurul de acum două zile, Siria a cerut abia astăzi ajutor internaţional. Comisarul european pentru managementul crizelor a anunţat că de dimineaţă a fost primită cererea Damascului pentru activarea mecanismului european pentru protecţie civilă. Israelul, ţară pe care Siria nu o recunoaşte, a anunţat încă de luni că trimite ajutoare pe care însă regimul Assad le-a refuzat. În urma cutremurului, în Siria au murit peste 1200 de oameni şi sunt mii de răniţi.

ACTUALIZARE În Turcia, echipele de salvare fac eforturi să găsească supraviețuitori "Sunt profesor, o prietenă este prinsă sub aceste dărâmături de 36 de ore. Echipa de salvare încearcă să o găsească. Locuia singură, doar cu pisicile ei". În regiunile cele mai afectate de cutremur, echipele de salvare fac eforturi să găsească sub dărâmături supraviețuitori, înfruntând oboseala și frigul. Rudele celor prinși sub zidurile prăbușite așteaptă de trei zile în acelaşi loc un semn de viață de la cei dragi. Trimișii noștri speciali în Turcia, Adelin Petrișor și Dragoș Stoian, au stat de vorbă cu oamenii care se roagă ca prietenii, frații, surorile lor, să fie încă în viață.

ACTUALIZARE Aflat în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurelor, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că numărul persoanelor confirmate decedate în Turcia a crescut la 9.057.

Oficialii sirieni și un grup de salvare din nord-vestul Siriei, aflat sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morților a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanțul total la 11.719.

ACTUALIZARE UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro (3,1 milioane de lire sterline) în Siria şi un ajutor inițial de 3 milioane de euro (2,7 milioane de lire sterline) Turciei.

ACTUALIZARE 20 de țări UE, împreună cu Albania și Muntenegru, au mobilizat 29 de echipe de căutare și salvare și 5 echipe medicale, în urma activării Mecanismului de Protecție Civilă al UE de către Turcia.

Până acum, 1485 de salvatori și 100 de câini de căutare au fost puși la dispoziție pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la sol și finanțează organizații umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, oferind totodată sprijin pentru apă și salubritate și distribuind pături și obiecte de igienă în zonele afectate.

Luăm în considerare toate opțiunile viabile de a implementa resurse suplimentare în Siria în sprijinul populației afectate, transmite Comisia Europeană.

ACTUALIZARE În acest moment, sunt 5.000 de salvatori și 200 de câini în Turcia prin mecanismul de protecție civilă European, transmite Raed Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

ACTUALIZARE Marea Britanie a declarat miercuri că va oferi mai mult sprijin, inclusiv articole precum corturi și pături, pentru a ajuta supraviețuitorii din Turcia și Siria.

"Prioritatea noastră este să ne asigurăm că asistența pentru salvarea de vieți este oferită celor care au cea mai mare nevoie, coordonată cu guvernul turc, ONU și partenerii internaționali", a declarat în declarație ministrul de externe James Cleverly, relatează Reuters.

Guvernul a precizat că echipamentul va răspunde nevoilor a până la 15.000 de persoane.

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, miercuri, că, până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, iar în cursul acestei zile alţi cinci urmează să ajungă în ţară cu un zbor de linie. El a făcut un bilanț al tuturor românilor din Turcia care au solicitat până acum ajutor.

El a amintit că au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe toți românii aflaţi în Turcia care doresc să se repatrieze.

ACTUALIZARE Ultimele minute din viața unei familii din Turcia surprinse de o cameră video montată pentru a o monitoriza pe bonă.

 

 

 

ACTUALIZARE Trimișii speciali ai TVR transmit din Gaziantep, oraşul cel mai apropiat de epicentrul primului cutremur devastator din Turcia.

ACTUALIZARE Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza cutremurului, a anunțat presa de stat siriană, citată de The Guardian.

Numărul se refere doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu și la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentrul cutremurului de luni.

Agenția de știri de stat Sana l-a citat pe Hussein Makhlouf, ministrul administrației locale și al mediului, potrivit Reuters, care a declarat că statul a deschis, de asemenea, 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate.

ACTUALIZARE Pompierii polonezi spun că au salvat nouă persoane, inclusiv o familie de patru persoane, din Besni, Turcia, transmite The Guardian.

În timp ce crește îngrijorarea pentru cei care sunt încă prinși sub dărâmături, salvatorii polonezi au declarat că au scos până acum nouă persoane în viață, inclusiv părinți cu doi copii și o fată de 13 ani, din ruinele din orașul Besni.

ACTUALIZARE Trimișii speciali ai TVR în Turcia au ajuns miercuri în trei locuri în care salvatorii interveneau pentru scoaterea supraviețuitorilor de sub dărâmături. ”Au trecut multe ore, a fost foarte frig, dar se întâmplă și minuni, sub un bloc cu vreo șapte etaje, sub dărâmăturile de acolo au găsit, astăzi, salvatorii turci patru persoane. Nu știu exact în ce stare se aflau, nu știu cât de grav rănite erau, pentru că de multe ori și asta este foarte important, cum îl găsești pe omul acela acolo, cât de grave sunt rănile. Continuă oprațiunile de salvare, însă toți cei care participă la ele spun că va fi din ce in ce mai greu să găsesști persoane în viață”, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00, Adelin Petrișor.

ACTUALIZARE O femeie și doi copii din Republica Moldova au decedat în urma cutremului din Turcia și Siria, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din țara vecină. Doi cetățeni moldoveni au fost repatriați marți seara, cu același zbor cu care au fost aduși 13 cetățeni români, la București.

ACTUALIZARE Un copil în vârsta de două luni a fost salvat de sub dărâmături,  după trei zile de la cutremur.

ACTUALIZARE Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a vorbit cu presa în timpul unei vizite la Kahramanmaraş.

În prima zi am avut unele probleme, dar apoi în a doua zi, iar astăzi situația este sub control”, a spus el.

Guvernul își propune să construiască locuințe în termen de un an pentru cei rămași fără locuință în cele 10 provincii afectate, a adăugat el.

ACTUALIZARE Ucraina vine în ajutorul Turciei după cutremurul devastator de luni dimineață. O echipă mixtă de căutare și salvare a fost trimisă în Turcia, în zonele afectate de seism. Salvatorii ucraineni sunt însoțiți și de 10 câini special antrenați pentru astfel de operațiuni.

ACTUALIZARE Bursa de valori de la Istanbul a suspendat miercuri tranzacţiile, pentru prima dată în ultimii 24 de ani, după ce indicele principal s-a prăbuşit cu 7% în prima oră de tranzacţionare, ca urmare a cutremurelor devastatoare din ultimele zile, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că numărul morților, după cutremurul de luni a ajuns la 8.754. Combinat cu cele 2.470 de decese cunoscute în Siria, duce la 11.224 numărul total de decese oficiale.

Organizația Mondială a Sănătății a sugerat că bilanțul final ar putea crește până la 20.000. Un cutremur de dimensiuni similare în regiune, în 1999, a ucis cel puțin 17.000 de oameni.

Erdogan a transmis că au fost probleme cu drumurile şi aeroporturile, dar că totul se va îmbunătăţi pe zi ce trece.

El a mai spus că cetățenii ar trebui să țină cont doar de comunicarea din partea autorităților și să ignore „provocatori”, deoarece mii de oameni se plâng de lipsa resurselor și de răspunsul lent din partea oficialilor.

Poliția turcă a reținut mai multe persoane din cauza postărilor pe rețelele sociale despre cutremur.

ACTUALIZARE Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE la două zile după cutremur, a declarat miercuri șeful Comisiei Europene pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE Trimișii speciali ai TVR în Turcia sunt în drum spre Gaziantep, o altă zonă puternic lovită de cutremure. Gaziantep este o provincie mare din sudul Turciei, cu o suprafață de aproape 7 mii de km pătrați. "Operațiunile de salvare intră în perioada critică. (...) Gândiți-vă ce înseamnă să trăiești sub dărâmături, la temperaturi negative, mai mult de 48 de ore. Șansele ca oameni să fie găsiți în viață sub tonele de moloz sunt din ce în ce mai mici, spun salvatorii", a transmis Adelin Petrișor pentru TVR Info.

ACTUALIZARE Papa Francisc s-a rugat miercuri pentru miile de victime ale cutremurului din Siria și Turcia și a cerut comunității internaționale să continue să sprijine eforturile de salvare și recuperare.

ACTUALIZARE Căștile Albe din Siria, care au desfășurat operațiuni de salvare în nord-vestul Siriei, deținut de rebeli, au transmis că patru dintre voluntarii lor și familiile lor se numără printre victimele cutremurului.

ACTUALIZARE O fetiță nou-născută a fost scoasă în viață dintre dărâmăturile cutremurului care a lovit Siria și Turcia. Era legată cu cordonul ombilical de mama ei decedată

ACTUALIZARE Timpul presează echipele de salvare care caută în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria, după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind de acum 9.500 de morţi, transmite AFP.

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supravieţuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori şi care a zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi 'cruciale' pentru găsirea de supravieţuitori.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial.

La Gaziantep, oraş situat aproape de epicentru, o locuitoare şi-a pierdut speranţa de a-şi mai găsi mătuşa îngropată sub ruine.

De teama de a reveni acasă, unii supravieţuitori au găsit refugiu la aeroportul din Gaziantep.

ACTUALIZARE Autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia a ridicat numărul oficial de morți în urma  cutremurului de luni la 7.108 de persoane. Totalul combinat, cu cele 2.470 de decese înregistrate oficial în Siria, a ajuns la 9.578.

Se preconizează că cifrele vor continua să crească pe măsură ce se efectuează noi lucrări de salvare și săpături. Serviciile de urgență au fost îngreunate de vremea nefavorabilă.

ACTUALIZARE O altă salvare emoționantă. O fetiță a fost salvată  după mai bine de 40 de ore în care a rămas prinsă sub dărâmăturile casei sale din orașul Salqin din Siria.

 

ACTUALIZARE Imagini cu un copil sirian salvat după 40 de ore de la cutremur.

ACTUALIZARE Imagini cu drona din Kahramanmaras. Căutarea supraviețuitorilor intră în a treia zi, după ce un cutremur devastator din Turcia a distrus mii de clădiri.

 

ACTUALIZARE Imagini dramatice de la acțiunile salvatorilor români trimiși în Turcia. Ei lucrează neîncetat pentru salvarea persoanelor aflate sub dărâmături

ACTUALIZARE Agenția pentru dezastre a Turciei  a crescut din nou numărul morților în urma cutremurului, relatează Reuters. În Turcia, cifrele sunt acum la 6.234 de morți.

Numărul celor răniți acolo a crescut la 37.011, a spus agenția, adăugând că peste 79.000 de angajați au fost implicați în operațiuni de căutare și salvare în partea turcă a frontierei.

Cu numărul morților din Siria urcând la 2.470, numărul total de persoane decedate în dezastru este în prezent de 8.704 și se așteaptă să continue să crească pe parcursul zilei, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Rețelele de socializare sunt pline de postări dramatice care evocă amploarea dezastrului provocat de seismul din Turcia și Siria.

Un băiețel în vârstă de 3 ani și jumătate, care se afla sub dărâmături în Kahramanmaraş, a fost salvat în viaţă la 43 de ore după seism.


Un tată ține mâna fiicei sale, în vârstă de 15 ani, care a murit în cutremurul din Kahramanmaras.

 

ACTUALIZARE România suplimentează ajutorul dat Turciei. Va fi trimisă încă o echipă IGSU specializată în operațiunile de căutare-salvare. MApN va desfășura misiuni de transport pentru țările care vor să acorde sprijin Turciei

ACTUALIZARE Patru australieni sunt dați dispăruți în urma cutremurelor. Departamentul de Afaceri Externe al Australiei oferă asistență consulară familiilor și cetățenilor afectați.

ACTUALIZARE Decesele în Siria au crescut la 2.470, ducând bilanțul total la aproape 8.400. Numărul morților confirmați în Siria se ridică la 2.470, potrivit AFP și The Guardian

Acest lucru duce la 8.364 de persoane confirmate decedate în Turcia și Siria. Bilanțul oficial al Turciei rămâne neschimbat deocamdată la 5.894.

ACTUALIZARE Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.

ACTUALIZARE Cel mai recent număr de morți în urma cutremurului catastrofal de luni a depășit 7.900.

Miercuri dimineață, Căștile Albe din Siria spun că numărul morților în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, a fost de 1.220.

Cu 812 de persoane decedate în zonele deținute de guvern, acest lucru aduce bilanțul total cunoscut în Siria în 2032.

Cel puțin 5.894 au murit în Turcia, ceea ce a adus până acum numărul total de vieți pierdute în ambele țări la 7.926. Numărul este de așteptat să crească „semnificativ”, au spus Căștile Albe.

Există temeri că bilanțul va crește inexorabil, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății estimând că până la 20.000 ar fi murit.

ACTUALIZARE Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmite AFP.

Imaginile difuzate de televiziunea turcă arată o coloană uriaşă de fum negru şi dens deasupra containerelor colorate, depozitate pe un chei din acest port la Marea Mediterană.

Imagini din satelit publicate de Maxar Technologies oferă o idee despre amploarea dezastrului lăsat in urmă de cutremur, dar si provocarea pentru echipajele de urgență în următoarele zile.

(w500) Cutremur T

Operațiuni de salvare sunt în desfășurare în mare parte din sudul Turciei și în nordul Siriei, în urma cutremurului dezastruos de luni dimineață. Președintele Erdogan a declarat stare de urgență în 10 provincii, timp de 3 luni.

În orașele mari, operațiunile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare. Sunt echipe și utilaje suficiente. Însă în unele localități sau așezări mai mici, salvatorii nu au ajuns nici până acum.

Echipa de salvare a cutremurului din China, care a sosit în Turcia, este formată din 82 de membri și a adus 20 de tone de echipamente medicale și de alt tip de salvare, precum și patru câini de căutare și salvare, potrivit CCTV.

Echipa va coopera cu guvernul local, ambasada din Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte agenții în misiuni, inclusiv înființarea unui comandament temporar, efectuarea de căutare și salvare a personalului și furnizarea de asistență medicală, a spus CCTV.

Separat, echipele de salvare ale societății civile cu cel puțin 52 de membri din mai multe provincii din China, inclusiv Zhejiang, Jiangsu, Jiangxi și Guangdong, se îndreaptă către zonele afectate de cutremur din Turcia pentru a efectua lucrările de salvare, a informat CCTV.

Evenimentele zilei anterioare:

Numărul celor morți în cutremurele care au zguduit Turcia și Siria depășește 7.800. Peste 8.000 de oameni au fost scoși de sub ruine, în Turcia, iar aproximativ 380.000 s-au refugiat

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI