Cutiile și ambalajele ciocolatei, adevărate opere de artă. Expoziție ”cu arome dulci” la Muzeul Casa Mureșenilor, Brașov

10 decembrie 2022, 14:02

Peste 600 de cutii de dulciuri pot fi admirate la Muzeul Casa Mureșenilor, în Piața Sfatului din Brașov. Anghelescu, Zamfirescu, Casa Capșa și Hess – care este considerată prima fabrică de ciocolată din Transilvania – sunt câteva dintre mărcile expuse. Toate aparțin Asociației Muzeul Jucăriilor. Privite împreună, sunt o adevărată lecție de istorie.

La 1900, probabil că ambalajul costa exact cât conținutul. Bomboanele pur și simplu nu erau pentru toată lumea. Nu se cumpărau oricând. Erau cumpărate cu ocazii speciale. Uneori trebuia să cumperi cutia separat și bomboanele din cofetărie separat„, ne-a spus Cristian Dumitru, președinte, Asociaţia Muzeul Jucăriilor.

În prima jumătate a secolului trecut, cutiile erau făcute din lemn, din tablă litografiată sau din carton de calitate frumos ilustrat. Unele ambalaje erau special gândite pentru a fi refolosite un timp îndelungat.

Avem cutiuțe de bomboane de prin anii ’40 – ’50, care se transformau în tobe sau chiar și o interesantă cutie Suchard care se transformă în ruletă. Deci, de la bun început, ele au fost gândite să reziste mai mult decât bomboanele în sine„, mai spune Cristian Dumitru.

În anii ’20 ai secolului trecut, dulciurile au intrat și în atenția Casei Regale. A luat ființă, astfel, Bomboneria Palatului și chiar o fabrică de ciocolată, care a purtat numele Regina Maria. Ciocolată, caramelele, dropsurile și bomboanele au fost produse promovate și de regimul comunist. „Nici o zi fără ciocolată”, îndemna un afiș publicitar.

”Sărbătorim ideea de ciocolată, prin această expoziție de cutii, materiale publicitare, amabalaje folosite în comercializarea acestui produs extrem de îndrăgit de publicul larg”, a declarat Valer Rus, manager Muzeul Casă Mureșenilor.

La muzeu se vor organiza și ateliere de educație muzeală cu degustare de ciocolată.

Expoziția poate fi vizitată până în luna februarie anul viitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite