Cutia de viteze a Europei. Vorbim sau nu despre o divizare a Europei?

11 martie 2017, 13:21

Nu e vorba de divizare pentru că Europa deja e divizată. Dincolo de agenda oficială a summitului – migraţie, apărare şi securitate comune -, ceea ce s-a văzut pe ecranele televizoarelor din toată Europa a fost practic cum o problemă de politică internă este exportată la Bruxelles şi creează foarte mult zgomot: atitudinea Poloniei la realegerea pentru un mandat de doi ani şi jumătate a lui Donald Dusk, fost premier polonez, care acum nu se mai bucură de sprijinul guvernului conservator.

Acest incident, care ar putea fi considerat marginal, spune multe despre lipsa de solidaritate din Europa – o Europă cu foarte multe agende şi foarte multe interese – lipsă de solidaritate care s-a mai văzut cu o ocazia crizei migratorii.

Practic, declaraţiile lui Jean-Claude Juncker nu ne liniştesc deloc pentru că ne aflăm în plină Europa diviziunilor, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Este vorba despre ceea ce spunea plastic Klaus Iohannis la Bruxelles: europenii din Vest, nucleul dur al UE, se tem să-şi piardă avantajele unei vieţi construite în 50 de ani de lume liberă, în timp ce europenii din Est se tem să nu piardă umbrela Bruxelles-ului.

„O Europă cu mai multe viteze, un lucru periculos. Klaus Iohannis: Noi, românii, dorim să devenim parte a nucleului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite