Cutia bebelușului, un program pentru familiile defavorizate. Conține produse necesare nou-născuților în primele șase luni. 1300 de cutii sunt pregătite pentru beneficiari din Botoșani, Bacău, Neamț și Suceava

Venirea unui copil pe lume este o mare bucurie pentru părinți, care se pregătesc din timp pentru acest moment. Însă nu toți copiii au norocul să se nască în familii cu posibilități. Datele arată că 40% dintre copii se nasc în sărăcie și nu de puține ori am asistat la adevărate drame din cauza lipsurilor. Asociația SAMAS întinde o mână de ajutor familiilor sărace cu bebeluși: o cutie mare plină cu produse necesare în primele zile de viață și care apoi se poate transforma în pat pentru cel mic.

15 Septembrie 2023, 08:36 (actualizat 15 Septembrie 2023, 11:13) Știrile TVR |

Eli Roman, presedinta Asociației SAMAS: Proiectul a fost lansat în 5 septembrie, mamele  se pot înscrie în continuare pe site-ul cutiabebelusului.ro.  Avem un număr de 1300 de cutii pe care le oferim în județe din Moldova: Botoșani, Bacău, Neamț și Suceava. Vrem să ajungem în 272 de comunități cu ajutorul a 305 cadre medicale.

Cutia Bebelușului reprezintă un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international. În Finlanda, în 1938, Cutia Bebelușului a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților.

În România, începând cu 1 iunie 2018, de Ziua Internațională a Copilului, au primit Cutia Bebelușului mamele în situații dificile de viață. Aceasta conține Saltea, cearșafuri, pilotă, pătură, produse de îngrijire pentru copii, produse de îngrijire și de igienă pentru mamă și copil, scutece și jucării  pentru bebeluși, produse de îmbrăcăminte bebeluș 1 – 3 luni , produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil, lanolină pură și tampoane pentru sâni.

Cutia Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață.

Beneficiarele Programului Social SAMAS și ale Cutiei Bebelușului sunt femei în situații dificile de viață:

persoane cu vârsta sub 18 ani;

persoane care provin din familii cu venitul mediu per membru sub 500 lei;

persoane care au părăsit/ urmează să părăsească sistemul de protecție specială;

femei în situații de risc (victime ale violenței în familie/ ale traficului de persoane);

persoane cu dizabilități;

persoane care beneficiază de venitul minim garantat;

familii monoparentale;

persoane fără adăpost;

persoane de etnie romă;

persoane infectate sau bolnave de HIV/ SIDA; alte persoane aflate în situații de nevoie socială.

În plus, mama beneficiază din partea Educatorului Perinatal SAMAS de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI