Curtea Supremă: Închiderea Madridului este ilegală. Toate restricțiile din capitala Spaniei au fost ridicate

8 octombrie 2020, 17:00

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății a hotărât închiderea localităților care au o incidență de peste 500 de cazuri la suta de mii de persoane și o rată de ocupare a saloanelor de terapie intensivă de peste 35%.

Ordinul a fost emis în baza unui acord semnat de majoritatea comunităților autonome din Spania, inclusiv de Madrid, care ulterior s-a răzgândit. Judecătorii consideră însă că interzicerea circulației persoanelor dintr-o localitate în alta încalcă drepturile fundamentale.

Nu este prima dată când un judecător consideră că decizia de închidere a unor zone sanitare sau a unor localități întregi este ilegală. Și asta pentru că o astfel de restricție poate fi aplicată doar în stare de urgență și cu acordul Consiliului de Miniștri. Odată cu suspendarea ordinului, au fost suspendate și toate celelalte restricții cuprinse în respectivul document.

Ministrul Sănătății a aflat de decizia magistraților chiar în timp ce era audiat de comisia de sănătate a Parlamentului.

Salvador Illa, ministrul Sănătății:  Ne gândim în primul rând la cei bolnavi, la familiile lor și la cadrele medicale și împreună cu recomandările experților vom lua deciziile legale care protejează cel mai bine sănătatea populației. Suntem convinși că și guvernul regional al Madridului este de acord cu acest lucru.

Decizia magistraților a creat și mai multă incertitudine printre localnici.

Autoritățile din Madrid au retras toate interdicțiile, dar au cerut populației să evite deplasările și au anunțat că în cel mai scurt timp vor reveni cu un nou ordin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite