Curtea Europeană pentru Drepturile Omului condamnă România pentru expulzarea unui tunisian din motive de securitate națională

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat marţi România pentru că a expulzat de pe teritoriul său un tunisian din motive de securitate naţională, motive ce nu i-au fost comunicate acestuia, fiind considerate informaţii secrete, relatează AFP.

09 Martie 2021, 13:16 (actualizat 09 Martie 2021, 13:24) Știrile TVR |
Sediul CEDO, Strasbourg / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

"Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii", a indicat instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg.

În consecinţă, cei 7 judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor.

Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru "viaţă familială" valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.

În 2012, justiţia română l-a declarat "persoană indezirabilă" şi i-a interzis să locuiască în România timp de 5 ani.

"Parchetul arăta că - potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii - existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională", continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012.

"Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională", relevă instanţa.

CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI