Curtea Europeană de Justiție le cere statelor membre să adopte o linie mai dură privind calitatea aerului. Măsurătorile, obligatoriu în cele mai poluate zone

Curtea Europeană de Justiţie a decis miercuri că oraşele trebuie să ia măsuri dacă nivelul de poluare a aerului depăşeşte limita admisă într-un singur punct de măsurare, mai degrabă decât pe baza unei medii stabilite la nivelul unei regiuni, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

26 Iunie 2019, 16:52 (actualizat 26 Iunie 2019, 17:52) |
Tobă de eșapament - calitatea aerului / FOTO: RADU TUTA / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Curtea Europeană de Justiţie a fost sesizată să se pronunţe într-un dosar demarat de rezidenţii din Bruxelles, care vizează planurile privind calitatea aerului elaborate de municipalitate.

În decizia sa, CEJ subliniază că, deşi autorităţile pot alege unde să facă măsurători, aceste locuri trebuie să includă cele mai poluate zone. Instanța concluzionează că, pentru a determina dacă o limită a fost atinsă în cursul unui an calendaristic, "este suficient ca un nivel de poluare să fie mai mare decât limita la un singur punct de măsurare".

De asemenea, CEJ a decis că tribunalele naţionale sunt îndreptăţite să revizuiască amplasarea staţiilor de măsurare a calităţii aerului şi pot ordona autorităţilor locale să se asigure că acestea sunt așezate în locaţii adecvate.

"Politica struţului, prin care unele autorităţi încearcă să ascundă amploarea poluării în loc să se asigure că cetăţenii respiră un aer curat, trebuie să înceteze", a declarat Jens Muller, de la ONG-ul Transport and Environment, cu sediul la Bruxelles.

Decizia Curţii Europene de Justiţie vine la o zi după o hotărâre istorică a unui tribunal local, care a decis că Franţa este responsabilă pentru poluarea aerului în regiunea Ile-de-France din jurul Parisului. Cu toate acestea, nu a acordat şi despăgubiri unei mamei şi fiicei acesteia care suferă de afecţiuni respiratorii.

Un raport publicat anul trecut de Curtea de Conturi Europeană arată că poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an, în UE, şi pentru costuri suplimentare cu sănătatea în valoare de miliarde de euro.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI