CORESPONDENȚĂ EXTERNĂ

Curtea Europeană de Justiție a interzis tăierile de arbori într-o pădure virgină din Polonia, protejată de UNESCO

Polonia are din ce în ce mai multe probleme cu Uniunea Europeană. După lansarea procedurii de infringement cauzată de reforma sistemului legislativ, Curtea Europeană de Justiţie din Luxembourg a dispus încetarea imediată a tăierilor de arbori în una dintre ultimele păduri virgine din Europa, în care autorităţile poloneze au intensificat defrişările. Amănunte în corespondenţa de la Lucian Pîrvoiu.

31 Iulie 2017, 09:35 (actualizat 31 Iulie 2017, 09:48) Știrile TVR |

Białowieża este o pădure virgină protejată de UNESCO, care adăposteşte o largă diversitate de mamifere, printre care lupi, lincşi şi cea mai importantă populaţie de bizoni din Europa.

Guvernul conservator de la Varşovia a autorizat triplarea tăierilor de copaci în această pădure, astfel că nu mai puţin de 80 de mii de metri cubi de lemn au fost deja defrişaţi, spre îngrijorarea Comisiei Europene şi a UNESCO.

În acest context, executivul european a cerut Curţii de Justiţie din Luxembourg să ia măsuri împotriva guvernului de la Varşovia, care ameninţă prin aceste tăieri masive biodiversitatea din acest sit protejat.

Autorităţile poloneze au justificat măsura prin faptul că tăierile sunt necesare pentru evitarea unei invazii de insecte, însă activiştii pentru mediu din ţară nu acceptă această explicaţie.

Astfel, Curtea Europeană de Justiţie a decis interzicerea imediată a tăierilor de arbori.

În cazul în care decizia nu e respectată, Polonia riscă o amendă de 4 milioane de euro, la care se adaugă penalizări de 300 de mii de euro pe zi.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI