Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat România pentru o intervenție brutală a polițiștilor și jandarmilor

17 octombrie 2018, 13:11

Pe 5 noiembrie 2005, polițiștii și jandarmii clujeni au descins în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi Pata Rât și au arestat doi suspecți de furt.

Oamenii au fost împinși și loviți cu bastonul, deși nu au opus nicio rezistență, acțiuni considerate de CEDO drept „excesive / nejustificate.”

Mai mult, forțele de ordine le-au dat și foc cocioabelor în care locuiau. Oamenii au dat în judecată poliţiștii și  jandarmii implicați în acest caz. I-au acuzat de violenţă verbală, asalt, ameninţare şi distrugere prin ardere.

După ce au pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la cea din Oradea, au trimis dosarul la CEDO. În urma procesului, judecătorii europeni au decis că intervenția polițiștilor și jandarmilor români a fost abuzivă, aceștia dând dovadă de o violență excesivă și că au acționat în baza unor înclinaţii rasiste.

Ca urmare, România va trebui să plătească câte 14.800 euro, reprezentând daune morale și alte cheltuieli, pentru cele două persoane, parte din proces.

O a treia persoană nu va primi nimic, pentru că nu a putut aduce dovezi în sprijinul acuzațiilor formulate.

De cealaltă parte, Reprezentanții IPJ Cluj au declarat că până în acest moment nu au primit nicio informare oficială de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite