Curtea de Justiţie a UE a condamnat România pentru că nu a închis depozite de deșeuri cu risc pentru sănătatea populației. Reacția Ministerului Mediului

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu s-a conformat obligaţiei de a lua toate măsurile necesare închiderii cât mai rapid posibil a unui număr de 68 de depozite de deşeuri, a informat Curtea joi. România trebuie să mai închidă 51 de depozite de deşeuri neconforme, dintre care 13 sunt depozite municipale şi 38 depozite de deşeuri industrial, pentru a se conforma obligaţiilor europene, a precizat astăzi Ministerul Mediului, într-un punct de vedere transmis Agerpres.

19 Octombrie 2018, 15:59 (actualizat 19 Octombrie 2018, 16:01) |
Groapa de gunoi / FOTO: GABRIEL PETRESCU (C) Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Instituţia adaugă că, deşi în Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene nu sunt prevăzute sancţiuni pecuniare, "Ministerul Mediului va acţiona în continuare pentru conformare, în cel mai scurt timp posibil şi respectarea tuturor obligaţiilor ce revin potrivit Directivelor care reglementează domeniul gestionării deşeurilor, în calitate de stat membru al UE, cât şi a ţintelor propuse prin Programul de guvernare".

"Începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deşeuri neconforme, la acea dată, pe care era sistată totuşi activitatea de depozitare, dar, datorită faptului că nu erau închise conform legislaţiei europene, puteau reprezenta o ameninţare pentru mediu, s-a reuşit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de către Comisia Europeana, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere şi închidere nu erau finalizate. Este vorba despre 40 de amplasamente depozite industriale, 25 de depozite deşeuri industriale periculoase şi 15 depozite deşeuri industriale nepericuloase şi 28 de amplasamente depozite municipale neconforme. În urma demersurilor de urgentare a închiderii acestor depozite, întreprinse de Ministerul Mediului în perioada 2017 - 2018, în prezent au mai rămas neînchise doar 13 depozite de deşeuri municipale neconforme şi 38 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi nepericuloase", precizează ministerul.

În cadrul şedinţei de guvern din 13 iulie 2017, a fost aprobat un memorandum pentru închiderea tuturor depozitelor de deşeuri neconforme de pe teritoriul României. Ministerul Mediului a prezentat situaţia de fapt şi a propus soluţii de rezolvare. A fost înfiinţat un grup de lucru inter-instituţional, la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic, coordonat de Ministerul Mediului.

În urmă cu o lună, a fost constituită o comisie de verificare a amplasamentelor depozitelor de deşeuri incriminate. Termenul de finalizare a acţiunii expiră astăzi. Rezultatele vor fi comunicate membrilor guvernului.

Ministerul Mediului notează că are în vedere o serie de modificări de ordin legislativ.

"Nu în ultimul rând, Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Ministerul Mediului, conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu reglementări referitoare la obligaţiile de mediu în cadrul procedurilor de insolvenţă. Este un aspect extrem de important, pentru că, deşi infringementul se răsfrânge asupra statului, nu trebuie să uităm că majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată! Multe dintre acestea aparţin unor firme aflate în insolvenţă sau faliment, ale căror obligaţii de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvenţă, către care s-au transferat", se arată în comunicatul ministerului.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu s-a conformat obligaţiei de a lua toate măsurile necesare închiderii cât mai rapid posibil a unui număr de 68 de depozite de deşeuri, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, a informat instituția joi.


Conform sursei citate, România nu a închis cele 68 de depozite de deşeuri care nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, neîndeplinindu-şi astfel o serie de obligații. CJUE obligă România la plata cheltuielilor de judecată.

Comisia Europeană a decis anul trecut să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu. Depozitele ar fi trebuit închise până la data de 16 iulie 2009.

Ulterior, în data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri.

Executivul comunitar afirma acum 2 ani că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, se înregistra cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

Pe data de 22 decembrie anul trecut, a fost aprobată hotărârea de guvern privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Acest lucru a condus la închiderea unei proceduri de infringement aflate în fază contencioasă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI