Curtea de Conturi: Costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea atinge trei miliarde de euro

Pierre Moscovici este noul ministru francez al Finanţelor
Pierre Moscovici este noul ministru francez al Finanţelor
11 ianuarie 2023, 13:36

„Jocurile, în general, sunt adesea subiectul unor excese bugetare care subminează încrederea cetăţenilor în oportunitatea găzduirii unor astfel de evenimente”, a declarat în faţa senatorilor francezi Pierre Moscovici, fostul ministru al Economiei, aflat în prezent la conducerea Curţii de Conturi.

Acesta a estimat „în jur de trei miliarde de euro” suma la care ar putea ajunge „costul public” al Jocurilor Olimpice (stat şi comunităţi) după „luarea în considerare a cheltuielilor fiscale, de securitate, sanitare şi de transport”.

În prezent, acest cost este de „2,4 miliarde de euro”, potrivit lui Pierre Moscovici.

În această etapă, Comitetul de organizare şi-a majorat bugetul (96% privat) cu 10%, la 4,4 miliarde de euro, iar Solideo (compania de livrare a lucrărilor olimpice) are un buget de 4,4 miliarde de euro, a cărui pondere publică este estimată la 1,870 miliarde.

„Nu am văzut nicio deviere semnificativă”, le-a spus Pierre Moscovici senatorilor. „Este tensionat, dar jucabil’, spusese el cu puţin înainte, în timpul unei prezentări a acestui raport în faţa presei.

Pierre Moscovici a prezentat marţi schiţa raportului său despre Olimpiadă în faţa Comisiei pentru Cultură şi Educaţie a Senatului francez. Însă audierea sa în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, a fost amânată din cauza unei probleme tehnice la votul în hemiciclu, unde dezbaterea pe subiect se anunţă animată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite