Curtea de Apel: Nicolae Ciucă, din nou şef al Armatei

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
29 martie 2019, 13:19

MApN a atacat în instanţă decretul prin care preşedintele Iohannis îi prelungea mandatul lui Ciucă la şefia Armatei, după ce a respins ca nelegală o propunere a ministrului Apărării.

Hotărârea a fost luată de judecătorul Silviu Barbu, care a făcut anterior două cereri de a fi schimbat din acest proces, ambele respinse. Magistratul a invocat că presa i-a pus la îndoială imparţialitatea, după ce soţia sa a semnat o scrisoare adresată CSM, în care se solicita luarea unor măsuri în cazul protestelor organizate de magistraţi împotriva OUG 7 pe legile Justiţiei.

Anterior, un alt judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a decis într-un proces separat suspendarea decretului semnat de Iohannis cu privire la mandatul şefului Armatei, până la soluţionarea cererii de anulare. Deşi este executorie, decizia de suspendare nu este definitivă şi se află în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de preşedintele Iohannis încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia ‘şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an'”.

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţinea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă „s-a făcut ilegal”, adăugând că „instanţa este cea care va stabili” care este situaţia de drept.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers „inoportun” şi „riscant” contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Ciucă. Preşedintele a adăugat că „pur şi simplu” propunerea ministrului Apărării a fost „nelegală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite