Curtea de Apel admite contestația lui Liviu Dragnea cu privire la modul în care au fost stabilite noile completuri de cinci judecători

Victorie de etapă pentru Liviu Dragnea în lupta cu Înalta Curte. Magistrații de la Curtea de Apel București i-au dat dreptate și au anulat tragerea la sorți prin care au fost desemnați cei cinci membri ai completurilor de cinci judecători. Decizia nu este însă definitivă. Oricum, de la începutul anului următor, așa cum arată legea, formula acestor completuri va fi din nou trasă la sorți. Miza acestor contre de la Înalta Curte, susțin experții în drept, ar fi reluarea sau tergiversarea tuturor dosarelor care au ajuns la aceste completuri.

23 Noiembrie 2018, 11:49 (actualizat 23 Noiembrie 2018, 23:06) |
Dragnea, victorie în instanță
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele PSD a contestat la Curtea de Apel București componența completurilor de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Unul dintre argumentele aduse de avocatul lui Dragnea a fost că Înalta Curte de Casație și Justiție nu a așteptat motivarea CCR și s-a grăbit să pună în aplicare decizia Curții Constituționale.

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea: "Trebuie tras la sorți președintele, întrucât numai acela a fost nelegal membru în completul de judecată, întrucât a fost de drept, și nu tras la sorți".

Curtea de Apel București i-a dat dreptate și a anulat tragerea la sorți din data de 9 noiembrie. Decizia nu este definitivă, însă. Tot magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor avea ultimul cuvânt. Miza este una uriașă, susțin experții în drept.

Cristi Ene, avocat: "Un beneficiu real pentru cei ce au sesizat anularea hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar consta în reluarea actelor de cercetare judecătorească ce au fost efectuate de completurile ce nu erau legal constituite".

Pe 7 noiembrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie și Justiţie. CCR a dispus ca instanţa supremă să ia deîndată măsurile pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorți a tuturor membrilor acestora. Două zile mai târziu, la Înalta Curte a avut loc tragerea la sorți.

Liviu Dragnea este judecat de un complet de cinci în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecția Copilului Teleorman. În primă instanță, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

 

ACTUALIZARE Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri anularea hotărârii Colegiului de conducere al Instanţei supreme din 8 noiembrie, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, fiind suspendată executarea acestei hotărâri.

CAB a admis o acţiune în instanţă depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în care acesta a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

____________________________________

Iniţial, Liviu Dragnea a dat în judecată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu decizia Colegiului de conducere al ÎCCJ din luna septembrie, prin care s-a hotărât să nu fie aplicate noile reglementări privind formarea completurilor de cinci judecători.

Vineri, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a venit cu o completare şi a anunţat în sala de judecată că liderul PSD solicită atât suspendarea, cât şi anularea deciziei din 8 noiembrie a Colegiului de conducere de la ÎCCJ, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători.

Flavia Teodosiu a susţinut că noile completuri au fost trase la sorţi fără ca Instanţa supremă să aştepte publicarea de către Curtea Constituţională a motivării deciziei privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5.

Avocata a precizat că tragerea la sorţi a completurilor de 5 magistraţi de la Instanţa supremă este nelegală, iar lui Dragnea i-au fost încălcate drepturile procesuale.

În opinia avocatei, Instanţa supremă ar fi trebuit să-i tragă la sorţi doar pe preşedinţii completurilor şi nu pe toţi membrii.

Tot acum, Flavia Teodosiu a solicitat Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie privind dispoziţiile articolului 32 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Domnul Dragnea este total nevinovat. A fost judecat altfel decât ar fi trebuit", a mai declarat avocata.

Pe 5 octombrie, Liviu Dragnea a depus în instanţă o cerere, prin care solicita anularea unei decizii a Colegiului de conducere al Instanţei supreme, prin care s-a hotărât să nu fie aplicată noua procedură de constituire a completurilor de cinci judecători, prevăzută de Legea 304/2004.

Dragnea susţinea, în cererea depusă, că Instanţa supremă şi-a asumat aplicarea selectivă a prevederilor Legii 304/2004, iar nerespectarea normelor privind compunerea completurilor de cinci judecători afectează legalitatea hotărârilor judecătoreşti, pronunţate după data de 23 iulie 2018, când au intrat în vigoare noile dispoziţii.

După ce Curtea Constituţională a admis o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, Instanţa supremă a tras la sorţi noile completuri pe data de 8 noiembrie.

Liviu Dragnea este judecat la Instanţa supremă în dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI