Curtea de Apel a suspendat decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării. Ministrul Apărării: Până la comunicarea sentinței, șeful SMAp este gen. N. Ciucă

31 ianuarie 2019, 12:42

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat joi că până la comunicarea oficială a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, „şeful Statului Major al Apărării este generalul Nicolae Ciucă” iar Laurian Anastasof a fost împuternicit pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp.

Suspendarea în instanță a decretului prin care președintele țării a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major General al Armatei l-a surprins chiar și pe ministrul Apărării, cel care a început acțiunea în justiție.

Potrivit legii, locul generalului Nicolae Ciucă ar trebui să fie luat de locțiitorul său, generalul Adrian Tonea. Doar că acesta a ieșit azi la pensie. Va fi înlocuit de generalul Laurian Anastasof, fost șef al Aviației Militare, care acum este consilierul ministrului Apărării. El va prelua atribuțiile de șef al Statului Major General în momentul în care hotărârea judecătorească va fi pusă în aplicare.

Decizia instanței a venit chiar în momentul în care România a găzduit în premieră Reuniunea miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, iar Secretarul General al NATO s-a aflat în vizită oficială la București. Analiștii militari susțin că scandalul din Armată le va ridica semne mari de întrebare aliaților.

Partidul de guvernământ îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a provocat cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei de după căderea regimului comunist. În replică, liderul Opoziției susține că gestul ministrului Gabriel Leș de a contesta decretul prezidențial este iresponsabil și pune în pericol funcționarea Armatei.

 

Care sunt efectele deciziei

Jurnalistul Adelin Petrișor a explicat care sunt efectele acestei decizii:  Este un moment destul de jenant pentru Armata Română. Sigur, instanța nu dă pronunțări în funcție de vizitele care sunt la București, însă este un moment jenant să se întâmple asta chiar acum când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află la București. De ce este un moment jenant? În mod normal locțiitorul lui Ciucă trebuia să treacă la comanda Armatei. Mă gândesc la general locotenent Adrian Tonea. Surse din Statul Major al Apărării spun că Tonea a ieșit la pensie începând cu 0ra 0:00, 31 ianuarie 2019. Asta înseamna că trebuie să treacă la comandă cineva delegat de ministrul Apărării. Pe surse, delegat să preia șefia Statului Major al Apărării este un consilier al ministrului Leș , generalul Anastasof, care a condus Forțele Aeriene, însă împuternicirea lui intră în vigoare de mâine. Practic nu există un locțiitor al generalului Ciucă, pentru ziua de astăzi. Însă unul din ceilalți locțiitori, adică locțiitorul pentru operații, general maior Vasile Toader, ar putea să conducă astăzi Armata Română până când, mâine, va intra în vigoare împuternicirea ministrului Apărării, a explicat Adelin Petrișor.

_________________

MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect „anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018”.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia CAB.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă