Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat înființarea republicii catalane. Tenismenul Rafael Nadal, printre spaniolii îngrijorați

13 septembrie 2017, 11:17

Parlamentul regional al Cataloniei a primit un nou răspuns negativ de la Curtea Constituţională, care a fost nevoită să anuleze proiectul de fondare a republicii catalane.

Partidele secesioniste refuză să accepte însă autoritatea instituţiilor statului spaniol şi au profitat de sărbătoarea regiunii din 11 septembrie că să promoveze referendumul de independenţă ilegal din 1 octombrie.

Sute de mii de oameni au manifestat pe străzile Barcelonei pentru independenţa Cataloniei, o regiune care produce 18 la sută din PIB-ul Spaniei.

Premierul Mariano Rajoy a reiterat dispoziţia guvernului de a dialoga, dar şi faptul că legea va fi aplicată în cazul organizării referendumului din 1 octombrie: „Vreau să fac un apel către catalani şi către funcţionarii publici, ca să rămână calmi. Nimeni nu-i poate obliga să facă ceva ilegal. Legea îi forţează, dar îi şi apără de orice situaţie arbitrară”.

Referendumul ilegal din Catalonia îi preocupă pe cel puţin 60 la sută dintre spanioli, iar printre aceştia se numără şi tenismenul Rafael Nadal: „Sunt îngrijorat, la fel cum ar trebui să fie toţi spaniolii, pentru că acest conflict trebuie rezolvat, iar acum soluţia pare complicată sau cel puţin neplăcută. Să sperăm că lucrurile se vor aranja”.

Între timp procuratura spaniolă le-a cerut poliţiştilor să confişte urnele, dar liderii catalani îndeamnă la nesupunere faţă de deciziile tribunalelor spaniole. Guvernul lui Mariano Rajoy se abţine deocamdată de la măsuri dure împotriva autorităţilor catalane, dar are la dispoziţie articolul 155 din Constituţia Spaniei prin care poate fi suspendată autoritatea unui guvern regional în cel mult 5 zile.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite