Curtea Constituțională a României a decis: Modificările aduse Codurilor penale, neconstituționale. Președintele Iohannis cere coaliției să abandoneze proiectul

29 iulie 2019, 13:47

CCR a anulat astăzi, practic, în totalitate controversatul proiect de lege adoptat pe repede înainte în parlament și contestat de președintele Iohannis, de opoziție și de asociațiile de magistrați. Multe dintre prevederi s-au aflat în dezbatere în ultimele zile, în contextul tragediei de la Caracal. Inițiatorii legii au fost acuzați că au scăzut nejustificat pedepsele și au limitat mijloacele de investigare și probare a infracțiunilor.

„Cu majoritate de voturi, cei 9 judecători ai Curții au decis că ambele sesizări formulate atât de partidele din opoziție, cât și de președintele Klaus Iohannis au fundamentare constituțională, deci modificările aduse de către Parlament, de către actuala majoritate parlamentară celor două Coduri – Codul penal și Codul de procedură penală – sunt în ansamblu neconstituționale”, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR.

Judecătorii constituționali subliniază că Parlamentul nu și-a exercitat atribuțiile de corelare a unor prevederi cu decizii anterioare ale CCR.

De exemplu, în cazul abuzului în serviciu, nu s-a introdus acel prag pe care CCR l-a statuat pentru a defini abuzul în serviciu ca infracțiune.

Mai mult, se pare că judecătorii au dat dreptate celor care au formulat sesizările în ceea ce privește excesul de prevederi.

Astfel, președintele Klaus Iohannis acuza Parlamentul că și-a depășit atribuțiile și că a depășit, de altfel, și cadrul formulat  de către judecătorii Curții  printr-o hotărâre anterioară, pe marginea acestor Coduri penale și pe marginea modificărilor aduse în ultimele luni de către actuala majoritate.

În urma deciziei de astăzi și după publicarea motivării, legile care modificau Codurile penale se vor întoarce în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis susține că verdictul de azi demonstrează că inițiativele PSD și ALDE sunt nocive și făcute în beneficiul infractorilor: „Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului.”

Solicitarea președintelui este susținută și de PNL și USR.

Liderii coaliției de guvernare spun însă că nu se poate face o legătură directă între noile coduri și tragedia de la Caracal.

Marcel Ciolacu susține că parlamentarii vor relua consultările cu ministrul Justiției și cu asociațiile de magistrați pe tema codurilor penale, dar că acest lucru nu se va întâmpla, probabil, prea curând. Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a solicitat o sesiune extraordinară, în care să fie adoptate modificările legislative necesare îmbunătățirii sistemului de urgență 112.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite