Curtea Constituțională a decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională. Ludovic Orban: CCR nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, miercuri, că legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională. Curtea a fost sesizată în acest sens de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

06 Mai 2020, 20:21 (actualizat 06 Mai 2020, 21:09) |
Decizie a CCR

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu excepţia celor din Armată şi Ministerul de Interne.

Legea pentru abrogarea pensiilor speciale, inclusiv a magistraţilor, a fost votată de Camera Deputaţilor în sesiune extraordinară la începutul anului. Legea a fost adoptată cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

Premierul Ludovic Orban a reacționat și a declarat că, prin această decizie, Curtea Constituţională a arătat că "nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare": "Prin această decizie, Curtea Constituţională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmăreşte să menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiilor pe baza principiului contributivităţii."

Orban a mai spus că judecătorii Curţii Constituţionale sunt "în vădit conflict de interese" pe acest subiect, întrucât "ei inşişi sunt beneficiari ai pensiilor speciale".

Curtea Constituțională a României susține că legea privind abrogarea pensiilor speciale are un caracter „profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite, și că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare.

Într-un comunicat remis presei miercuri, CCR a anunțat că judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate şi au constatat că Legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său.

Potrivit judecătorilor, legea are un caracter profund eterogen.

„Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a , fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor. Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și obligația constituțională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecința încălcării dispozițiilor art.65 alin.(2) lit.j) și art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituție”, se arată în comunicat.

De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale.

„Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată și cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituție. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispozițiilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile sale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, având aceleași efecte pentru toate autoritățile publice și toate subiectele individuale de drept”, se mai arată în comunicatul CCR.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI