Curtea Constituțională a Austriei: Măsurile de izolare impuse de guvern sunt neconstituționale

22 iulie 2020, 16:23

Partidele de opoziţie au cerut guvernului să returneze penalităţile impuse celor care au încălcat măsurile.

Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei plângeri a unui cetăţean împotriva unei ordonanţe a Ministerului Sănătăţii, care a interzis prezenţa persoanelor în spaţiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.

Judecătorii au constatat că ministrul Sănătăţii, Rudolf Anschober, şi-a depăşit atribuţiile legale, în contextul în care ordonanţa sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală.

De asemenea, instanţa s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit, în contextul începerii ridicării izolării impuse de pandemie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au rămas închise.

„Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanţa într-un comunicat.

Cele două politici au fost anulate la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce numărul infecţiilor a scăzut.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, spunând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”.

„Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opoziţie, într-un comunicat, în timp ce formaţiunea liberală Neos a acuzat că „acest guvern a acţionat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.

Ministrul afacerilor constituţionale Karoline Edtstadler a spus că executivul trebuie încă să evalueze hotărârea.

Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite