Cursuri pentru întreprinzătorii locali. În Bistrița-Năsăud sunt deja 5 puncte gastronomice locale care funcționează în sate

12 martie 2023, 17:33

După ce a muncit 12 ani în Londra, Ioel Stroia a venit acasă în comuna Bunila din Hunedoara și a investit toți banii într-o stână de oi. Banii s-au terminat, aşa că se gândeşte să deschidă un punct gastronomic local.

Ioel Stroia: „Am vreo 300 și ceva de oi. M-am gândit să fac și eu un proiect, să accesez și eu ceva. Am cumpărat terenuri, am cumpărat oi, că să fac ceva în țară.”

Iar exemple reușite există deja. Maria Domide și soțul ei sunt crescători de animale în comuna Şanţ din Bistrița-Năsăud. Au deschis un punct gastronomic local după ce Maria a absolvit un curs în urmă cu doi ani.

Maria Domide: „Oricine mă sună înainte, spun: cam ce ați dori să găsiți? Ce v-ar plăcea? Pentru că sunt persoane și persoane. }i place un fel de mâncare. Și zice, uite, aș vrea ciorbă de așa, aș vrea sărmăluțe, aș vrea nu știu cum. Și cumva el știe la ce să se aștepte. Pe lângă astea, oricum o să mai fie un produs surpriză.”

La Lunca Ilvei, reprezentanți ai Centrului de dezvoltare a zonei montane și de la Agenția Națională a Zonei Montane organizează cursuri pentru cei care vor să-și deschidă mici puncte gastronomice locale, unde turiștii pot mânca preparate tradiționale, făcute din ce au oamenii în gospodărie.

Organizatorii cursurilor cred că dacă vor fi deschise tot mai multe puncte gastronomice locale ar putea fi valorificate mai bine resursele locale și ar putea fi oprit chiar exodul populației în străinătate.

Gheorghe Hîrlav, director executiv adjunct la Agenția Națională a Zonei Montane: „Lumea comunică. Ne vin efectiv cu problemele lor din zona în care trăiesc. Cum pot eu să îmi desfășor activitatea într-un punct gastonomic local? Ce mă așteaptă, la ce trebuie să fiu atent?

Emil Iugan – Centrul de Cercetare , Inovare și Dezvoltare a Zonei Montane: „Plus valoarea rămâne în zonă. Se creează bunăstare, se creează locuri de muncă și se creează lucrul cel mai important de care are nevoie zona de munte: stabilizarea zonei de munte.”

În Bistrița-Năsăud sunt deja 5 puncte gastronomice locale care funcționează în sate, iar numărul lor e în creștere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă