Cursuri pentru folosirea calculatorului și internetului, la Clubul Pensionarilor. Specialiștii îi sfătuiesc pe seniorii care vor să învețe să se adapteze la digitalizarea societății

15 noiembrie 2023, 22:54

Din primăvară până acum, doamna Bălășoiu a învățat să folosească și calculatorul, și internetul, la Clubul Seniorilor. Specialiștii care le țin cursul îi încurajează să se adapteze la digitalizarea societății, indiferent de vârstă.

GLICHERIA BĂLĂȘOIU – membră a Clubului Seniorilor, București: Se pot face foarte multe. Numai dacă știi să aplici ce-ți dorești. Poți să trimiți online indexul, poți să-ți comanzi online. Poți să comunici cu prietenii. Eu am copiii și nepoată-mea în străinătate. Și vorbesc pe WhatsApp.

MIHAI MĂRCULESCU – coordonator Club Seniori: Vom avea module de 9 persoane la un curs. Vor fi de două ori pe săptămână. Un modul tine 8 săptămâni. Avem listă de așteptare undeva, dacă vreți, de 30 de persoane.

DOINA BANCIU – vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România: Dacă nu vrem să fim cetățeni de rândul doi, trebuie să ne preocupăm și de acești oameni în vârstă, cum sunt eu. Mă rog, nu e cazul meu, eu fiind informatician, să știe să lucreze cu calculatorul.

În Europa, 8 din 10 oameni vor ști să folosească un calculator, într-un viitor apropiat, potrivit Comisiei Europene. Pentru românii din mediul rural viața trece altfel. La 72 de ani, Ioana Cătuna se descurcă singură cu totul. Și vecinii ei au activități similare. Vor doar să fie sănătoși și să poată munci.

IOANA CĂTUNA – localnică din satul Dorolea: Mă duc, să nu stau în casă. Mai văd ursul, văd porcii, văd…

IOAN DEDEAN – localnic din satul Dorolea: Timp liber nu este niciodată la noi. Deci nu avem. chiar nu avem. în afară de duminică. Mergem un pic la biserică, 2‑3 ore.

Îmbătrânirea activă înseamnă fie continuarea profesiei, și după pensionare, fie implicarea în activități artistice, caritabile sau sportive. România are peste 3,7 milioane de cetățeni care au peste 65 de ani.

LUIZA SPIRU – președintele Fundației Internaționale „Ana Aslan”: Toată lumea vrea să știe cum poți să îmbătrânești bine și frumos. Dar credeți-mă aceste principii atât de simple, atât de elementare, atât de la îndemâna noastră, a tuturor, depind doar de noi.

ALEXANDRA DOBRE – președintele Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă: Cu cât ne menținem activi pe tot parcursul vieții, până ajungem la bătrânețe, cu atât bătrânețea este mai ușor de dus.

Studiile arată că în 2050 în România, 30 la sută din populație va avea peste 65 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite