Cursuri de prim ajutor în şcolile din Făgăraş. O profesoară a cumpărat defibrilatoare, manechine, truse medicale și manuale şi îi învaţă pe copii cum să salveze vieţi

Dacă este acordat la timp, primul ajutor creşte şansa de supravieţurie a unei victime chiar şi cu 70%. Un centru de instruire a elevilor şi profesorilor este în Colegiul Naţional 'Radu Negru' din Făgăraş, iar şcolile din municipiu au fost dotate cu defibrilatoare externe automate. O profesoară de biologie a pus la cale întregul proiect, finanţat de primărie, dar cu votul oamenilor.

21 Ianuarie 2022, 21:15 Știrile TVR |

Cu ajutorul unui manechin oricine învaţă mult mai uşor să facă o resuscitare.

De câţiva ani, profesoara Cristina Dudan ţine un curs pentru elevii care vor să ştie să acorde primul ajutor. Aşa a constatat că nici elevii, dar nici profesorii ori părinții nu știu cum să intervină in caz de urgenţă.

Avea însă nevoie de manechine şi echipamente specializate ca să poată arăta toate tehnicile. A făcut un proiect pe care l-a înscris in programul de bugetare participativă.

A obţinut 70.000 de lei, datorită voturilor făgărăşenilor. A cumpărat defibrilatoare externe automate, manechine de resuscitare cardio-pulmonară, truse medicale și manuale de prim ajutor, dar şi un echipament pentru exersarea manevrei Heimlich.

Unul dintre elevi spune că aşa a ştiut să salveze un copil de 3 ani care se înecase cu mâncare.

Manechinele vor rămâne în centrul de instruire pentru acordarea primului ajutor, de la Colegiul Național „Radu Negru".

Încă 5 şcoli din municipiu vor beneficia prin acest proiect de tot ce au nevoie să ţină cursul tot cu sprijinul localnicilor care decid unde să meargă o parte din banii pe care îi dau la impozite şi taxe.

Exerciţiul bugetării participative se aplică în mai multe oraşe din România şi peste tot s-a dovedit util.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI