Cursuri de pictură la Moscova. Un reportaj de Liviu Iurea

19 februarie 2017, 22:04

În week-end, când afară este foarte frig, iar mall-urile sunt aglomerate, o parte dintre ruşi preferă să îşi petreacă timpul în alt mod: îmbină utilul cu plăcutul. Există şcoli itinerante de pictură, la care poate participa oricine: de la copii, la persoane de vârsta a treia.

Unul dintre secrete este ca, la început, să îţi stabileşti bine proporţiile şi apoi să urmăreşti fiecare pas făcut de profesorul de desen.

Trebuie să ai şi multă răbdare. Un alt secret este să cureţi bine pensula atunci când treci la altă gamă de culori.

Întotdeauna la compoziţiile florale se începe cu acele elemente care conţin culori mai deschise.

Unii mai rămân în urmă, dar recuperează pe parcurs. Cei care vin la astfel de cursuri caută să se odihnească prin artă.

Ilya,  pasionat de pictură:  „Cel mai complicat mi se pare să îmbini  culori şi nuanţe care, la prima vedere,  nu se pot amesteca. Creierul se relaxează şi uită de grijile de zi cu zi”.

Oxana are răbdare cu fiecare cursant. Cu un tact pedagogic deosebit, ea îţi explică ce culori trebuie folosite pentru a crea efectul de umbră sau a da profunzime lucrării.

Oxana Oseeva – profesor de arte plastice:  „Un contabil lucrează cu cifre. Pentru el, culorile sunt reconfortante. Alţii vor să înveţe mai mult şi merg mai departe şi lucrează în atelier.”

Evident, nu toate lucrările sunt demne de vernisaje însă, cu siguranţă, tablourile îşi vor găsi un loc de cinste în casa fiecărui autor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite