Universitatea Babeș-Bolyai organizează cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni

Zeci de mii de refugiați din Ucraina au ajuns în România, după ce țara lor a devenit un loc prea periculos. Ca să se integreze cât mai rapid, și-au propus să învețe limba română. La Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai le-a venit în ajutor și a organizat un curs pentru aproape două sute de refugiați, iar solicitările continuă să vină.

12 Aprilie 2022, 07:45 (actualizat 12 Aprilie 2022, 09:02) Știrile TVR |

Vitaliia este din Odessa, unde avea o clinică specializată în cosmetică. A ajuns în România pe 1 martie și, de atunci, locuiește în Cluj. S-a înscris la cursurile de limba română, pentru că vrea să-și găsească un loc de muncă, dar și pentru băiețelul ei, pe care vrea să-l înscrie la o școală din România.

Eu și familia mea vrem să locuim temporar aici, în România. De aceea, am decis să învățăm limba română. Poate și fiul meu va studia aici, în România, și va fi mai ușor să ne înțelegem cu ceilalți în română decât în engleză. Limba română nu este atât de ușoară ca engleza, e ceva mai dificilă, dar la curs, a fost totul clar și sper că totul va fi bine, a spus Vitaliia.

Deocamdată, cei 180 de cursanți au o singură profesoară sosită din Ucraina, care vorbește și română. Odată ce se vor găsi mai mulți profesori, vor fi create și alte grupuri de cursanți.

Conferențiar universitar doctor Alexandra Ileana Muțiu, prorector al Universității Babeş-Bolyai: ei doresc să se întoarcă acasă pentru că inima lor și gândurile sunt alături de cei care au rămas acolo, dar pe de altă parte, în actuala situație este mai bine dacă rămân pentru că nu au altă variantă și, atunci, încearcă să se adapteze. Își dau seama că neștiind nici măcar un cuvânt în limba română le este foarte greu.

Cursul are loc online și va dura o lună.

20 de profesori universitari din Ucraina au solicitat un loc de muncă la Universitatea Babeș-Bolyai. Unul și-a început deja activitatea, la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI