Cursele aeriene vor avea întârzieri și în această vară, avertizează coordonatorii de trafic. Spațiul de zbor este și mai limitat, din cauza războiului din Ucraina

8 martie 2023, 20:44

Cele mai ridicate valori ale traficului aerian ar urma să fie atinse în august, când numărul zborurilor va depăși 10 milioane, aproape la fel de mare ca înainte de pandemie. Doar că situația pe cer e alta acum, potrivit organizației responsabile de coordonarea traficului aerian în Europa.

Raul Medina Caballero, director general, Eurocontrol: Cea mai mare diferență față de trecut este că acum avem mai puțin spațiu aerian disponibil din cauza războiului. Armata are nevoie de mai mult spațiu pentru scopuri militare. Desigur, dacă vor fi greve, dacă vor fi probleme cu vremea, vom vedea întârzieri. Dar ceea ce putem să facem este să facem tot posibilul să minimalizăm aceste întârzieri.

O soluție luată în calcul de „Eurocontrol”, pentru perioadele cu trafic intens, e redirecționarea unor curse, cu riscul ca acestea să devină mai lungi. Între timp, oficialii Comisiei Europene caută noi soluții astfel încât aeroporturile și companiile aeriene să rezolve mai ușor problema lipsei de personal, o altă cauză a întârzierilor.

Henrik Hololei, director general, Directoratul General pentru Mobiliate și Transport, Comisia Europeană: Soluția cheie este să avem personalul de care avem nevoie pentru a oferi servicii de calitate. Oamenii care au fost concediați și acum sunt reangajați nu mai vin pe aceleași contracte. Așteptările lor sunt mai mari. Și asta se vede la final în prețul biletelor de avion.

Companiile aeriene au înregistrat, în total, aproape 2.000 de ore întârziere. Cele mai mari probleme au fost în Franța, din cauza grevelor. Din acest motiv, și unele zboruri pe relația cu România au fost afectate.

Problema întârzierii zborurilor s-ar putea acutiza la vară, în condițiile în care, în februarie, procentul avioanelor care au aterizat la timp a fost de sub 78%, mai mic decât era înainte de pandemie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite