A fost a-3-a zi a scrutinului europarlamentar. Au votat alegători din Slovacia, Letonia, Malta și Cehia. Primele rezultate provizorii, privind noua componență a Parlamentului European, vor fi anunţate mâine după miezul nopții, când procesul va fi încheiat pentru toate cele 28 de state membre, între care și România.
Europarlamentarele se desfășoară timp de 4 zile. Procesul electoral s-a încheiat în 7 țări: Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Letonia, Malta, Slovacia și Cehia. Laburiștii olandezi în frunte cu Frans Timmermans, oficial al Comisiei Europene, sau partidul proeuropean al premierului irlandez, așteaptă relaxați rezultatele.
Sondajele făcute la ieșirea de la urne i-au plasat pe primul loc. Marea Britanie a fost prinsă în acest vîrtej electoral din cauză că nu a reușit să treacă Acordul Brexit prin parlament.
LEO VARADKAR, premierul Irlandei: "Intrăm într-o nouă fază a Brexitului, care poate fi foarte periculoasă pentru Irlanda. În următoarele luni putem să ne confruntăm cu un premier eurosceptic, care vrea un Brexit dur".
Frans Timmermans: "Sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor".
21 de state, între care și România, au programat alegerile pentru 26 mai. Votul este obligatoriu în Bulgaria, Belgia, Grecia și Luxemburg. Scrutinul pentru Parlamentul European a fost calificat drept o luptă între principalele formațiuni proeuropene și partidele de extremă dreapta, eurosceptice și populiste.
Alegerile lansează un nou ciclu politic în UE, inclusiv schimbarea conducerii pentru instituțiile sale. Și au loc în contextul unei crize profunde legate de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.