Cursă contracronometru pentru elucidarea misterului Omicron. Până acum nu s-a înregistrat niciun deces provocat de noua tulpină, iar în Islanda a fost depistat pozitiv un bărbat triplu vaccinat, care nu a călătorit

Organizația Mondială a Sănătății lansează tuturor țărilor apelul de a-și îmbunătăți sistemele de îngrijire medicală și de intensifica vaccinarea, pe fondul răspândirii variantei Omicron. Potrivit informațiilor de până acum, actualele vaccinuri, și mai ales doza a treia, oferă, probabil protecție împotriva formelor urâte de COVID, chiar și cu varianta Omicron.

03 Decembrie 2021, 18:41 |

Cercetătorii sunt într-o cursă contracronometru pentru a elucida misterul Omicron - dacă se confirmă că e mai contagioasă, dacă provoacă forme grave (până acum nu s-a înregistrat niciun deces) și în ce măsură e nevoie de vaccinuri cu o formulă nouă.

UGUR SAHIN, director executiv BioNTech: "Ne aşteptăm ca această nouă variantă să evolueze şi să ocolească răspunsul imunitar. Adică ar putea infecta persoanele vaccinate şi, probabil, și pe cele trecute prin boală."

Se înmulțesc cazurile de transmitere intracomunitară. În Islanda, un bărbat triplu vaccinat, care nu a călătorit nicăieri, a fost depistat pozitiv cu varianta Omicron.

Într-un campus școlar din Elveția au fost descoperite două cazuri cu varianta Omicron. Elevii și personalul didactic și auxiliar - în total 1600 de persoane - au intrat în izolare.

KARIM BOUBAKER, medic, cantonul Vaud: "Măsura e proporţională cu pericolul pe care îl reprezintă această nouă variantă, despre care încă avem multe de aflat."

În Norvegia, câteva zeci de persoane s-au infectat la o petrecere la care au participat numai vaccinați.

INGVILD KJERKOL, ministrul Sănătăţii, Norvegia: "Ştiam că varianta va ajunge în Norvegia, că poate e deja aici. Acum s-a confirmat şi trebuie să vedem dacă introducem noi restricţii."

Europa, America, Asia, Africa, Orientul Mijlociu - Omicron a ajuns pe toate continentele. În pofida restricțiilor de călătorie. Țările africane cer reluarea zborurilor. Iar Botswana a anunțat că primele persoane depistate cu Omicron - patru diplomați - veneau din Europa. Guvernul din Botswana a refuzat să dezvăluie despre ce țări europene e vorba.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI