UPDATE | Purtător de cuvânt: Marea Britanie nu va trimite nave de război în Marea Neagră ca să spargă blocada rusă. Cursă contracronometru pentru a evita o foamete globală

Foto: NATO/ Facebook
Foto: NATO/ Facebook
24 mai 2022, 11:28

Purtătorul de cuvânt a spus că Marea Britanie va continua să lucreze „intens” cu partenerii internaționali pentru a relua exportul de cereale pe fondul blocadei „disprețuitoare” a lui Putin. Dar a adăugat că Regatul Unit nu va desfășura nave de război în Marea Neagră.

Anterior, cotidianul The Times anunțase că Regatul Unit discuta cu aliații despre perspectiva trimiterii navelor de război în Marea Neagră pentru a proteja cargourile care transportă cereale ucrainene. O „coaliție a celor dispuși” ar urma să rupă blocada Rusiei în câteva săptămâni prin asigurarea unui „culoar de protecție” de la Odesa prin Bosfor, preciza sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Anunțul vine pe fondul temerilor că orice zi în care grânele Ucrainei rămân blocate în portul Odesa ne aduce mai aproape de o criză alimentară globală.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe lituanian, care a discutat despre coridor cu omologul său britanic Liz Truss, a declarat că viitoarea coaliție ar putea include unele țări NATO și alte state care depind de agricultura ucraineană.

Egiptul, care a fost puternic lovit de penuria de grâu, ar putea fi dispus să participe.

Ce ar presupune operațiunea

Operațiunea ar presupune curățarea minelor navale din port și furnizarea armelor cu rază mai lungă de acțiune pentru a apăra navele ucrainene de atacurile rusești.

Luni, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat că Danemarca s-a angajat să trimită rachete Harpoon Ucrainei pentru a-și apăra coasta, ca parte a unui pachet de securitate convenit de 20 de țări.

Rachetele antinavă, care au o rază de acțiune de aproape 200 de mile, ar permite Ucrainei să țintească navele rusești care îi blochează porturile și partea de nord-vest a Mării Negre. Există șase nave rusești ale Flotei Mării Negre și două submarine, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare, un think-tank ucrainean.

Landsbergis i-a acuzat pe ruși că „țin ostatice țările vulnerabile ale lumii”, nepermițând Ucrainei să le hrănească, adăugând că alternative precum transportarea cerealelor cu trenul și camionul nu ar fi suficiente. El a spus că țările „ar putea furniza nave sau avioane care să fie staționate în Marea Neagră și să ofere culoar maritim navelor de cereale pentru a părăsi portul Odesa.”

Șeful diplomației lituaniene a adăugat că, deși ar fi vorba de nave de război, o astfel de mișcare nu semnifică „o escaladare, deoarece nu iau parte la război”.

Truss a spus: „Ceea ce trebuie să facem este să ne ocupăm de această problemă globală de securitate alimentară, iar Marea Britanie lucrează la o soluție urgentă pentru a scoate cerealele din Ucraina”.

„Rusia nu va putea sta împotriva principalelor țări ale lumii”

Un astfel de plan, care ar putea include și escortarea navelor care părăsesc Mykolaiv, ar avea nevoie probabil de acordul SUA pentru a fi activat.

Președintele Zelenski a spus că este în discuții cu aliați, inclusiv SUA, UE și Marea Britanie. „Trebuie să cădem de acord asupra unui coridor sigur. Rusia nu va putea sta împotriva principalelor țări ale lumii. Vorbim cu țările baltice despre utilizarea porturilor lor maritime”, a menționat Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, un oficial occidental a spus că Rusia va trebui să fie de acord cu o astfel de operațiune. „A încerca să o faci fără consimțământul Rusiei ar crește riscul unui incident”, a subliniat oficialul.

Moscova a exclus până acum o cerere de a permite navelor ucrainene să părăsească Odesa. Oficialul a explicat că, dacă rușii vor accepta o astfel de operațiune, ar putea cere în schimb renegocierea sancțiunilor.

CITIȚI ȘI: Putin transformă mâncarea într-o armă. The Economist: Se apropie o catastrofă alimentară globală

Oficialul a spus că operațiunea ar fi riscantă din cauza minelor și a blocadei.

De asemenea, Turcia ar trebui să garanteze că navele ucrainene vor putea tranzita în siguranță spre Bosfor. După declanșarea invaziei ruse, Ankara a invocat dreptul internațional și a închis accesul tuturor navelor de război în strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Circa 25 de milioane de tone de cereale așteaptă în silozurile Ucrainei. Apropiata recoltare va complica situația, deoarece nu va mai exista spațiu de depozitare. Între timp, incapacitatea Ucrainei de a-și exporta stocurile a dus la explozia prețurilor la alimente și a declanșat o alarmă internațională privind iminența foametei.

Rusia și Ucraina furnizează 28% din grâul comercializat la nivel mondial, 29% din orz, 15% din porumb și 75% din uleiul de floarea soarelui. Cele două țări contribuie cu aproximativ jumătate din cerealele importate de Liban și Tunisia; pentru Libia și Egipt cifra este de două treimi. Exporturile de alimente ale Ucrainei furnizează calorii pentru a hrăni 400 de milioane de oameni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite