Cursă contra cronometru pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Germania trece la economii drastice

23 iunie 2022, 18:41

Germania trece la un nivel mai ridicat de alertă în sectorul gaze naturale. A fost activată a doua din cele trei faze ale planului de urgență, după ce Rusia a redus drastic livrările.

Deocamdată, nu se pune problema raționalizării, dar nu este exclus niciun scenariu. Gazul va lipsi din ce în ce mai mult de acum înainte. Prețurile sunt mari și trebuie să ne așteptam la noi majorări – avertizează Berlinul.

Robert Habeck, ministrul Economiei, Germania: Trebuie sã reducem consumul de gaz chiar din timpul verii și să ne gândim la iarnã. E vară, suntem după o pandemie lungă, oamenii vor sã se bucure și să stea în aer liber, fãrã sã se gândeascã la probleme. Dar va veni și iarna.

Rusia susține că își respectă toate angajamentele și că eventualele probleme în aprovizionare țin doar de aspecte tehnice.

Stocarea gazului natural a devenit o prioritate în Europa, întrucât gigantul rus Gazprom închide treptat robinetul spre țările UE. Depozitele de gaze sunt pline în proporție de 60 la sută. Dar această este o medie, unele țări stau mai bine, altele mai puțin bine.

Agenția Internațională pentru Energie îi avertizează pe europeni să fie pregătiți de o eventuală criză a gazului, în cazul în care Rusia întrerupe complet exporturile spre Europa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite