„Curăţăm România” – campanie pentru colectarea deșeurilor aruncate ilegal. Acțiunea a început în sectorul 1

5 aprilie 2022, 08:22

Curățam România este o campanie națională care și-a propus să determine primăriile dar și alte autorități locale să inițieze campanii de adunare a deșeurilor abandonate ilegal. Campania se va derula pe parcursul lunii aprilie.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Venim cu un sprijin financiar la UAT-uri, le asiguram printr-un program derulat de AFM finanțare, Înseamnă sume intre 3 mii și 30 de mii de lei în funcție de numarul de de locuitor dintr-un UAT și pot deconta cheltuieli parțial ocazionate cu această campanie cu cel de ecologizare și curățire.

Ciprian Galusca Greenpeace CEE România: În mod cert nu o să funcționeze doar finanțarea primăriilor care nu au făcut nimic în ultimii 20 de ani pentru gestionarea deșeurilor. E clar că cei de la Minister să impună și niște amenzi. E nevoie că toată zona de control să devină funcțională.

Campania a început într-un depozit ilegal de deșeuri din Sectorul 1, care se întinde pe o suprafață de câteva hectare. Un adevărat focar de infecție pe care autoritățile se fac că nu îl văd, de ani buni.

Acestea sunt și motivele pentru care Primăria Sectorului 1 a fost amendată de Garda de Mediu.

Viorel Tufeanu, Garda de Mediu: Cuantumul amenzii este intre 50.000 și 100.000 lei sancțiune principală, și sancțiune complementară, aducerea terenului la starea inițială și ecologizarea acestuia.

Până în 2020, România trebuia să ajungă la 50% rata de reciclare, pentru a nu fi penalizată de UE. O tintă ratată. Doar 11 % din deșeurile municipale sunt reciclate. Media europeană este de 47 %.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite