Cumpărarea de gaze naturale la comun și reducerea consumului. Comisia Europeană – discuții noi, aceleași rezultate pentru soluționarea crizei de pe piața energiei

18 octombrie 2022, 18:11

”Prin această propunere de astăzi, facem operaţionale achiziţiile comune”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă organizată la Strasbourg.

„Este logic ca, în loc să ne concurăm unii pe alții, statele membre și companiile energetice să își folosească puterea de cumpărare comună. Pentru acest lucru, propunem astăzi instrumente legale pentru punerea în comun a cererii de energie la nivel european”, a declarat ea.

Pachetul energetic propus de Comisia Europeană urmează să fie discutat de șefii de state și guverne în Consiliul european de toamnă, care va avea loc săptămâna aceasta, la Bruxelles.

Comisia Europeană propune, de asemenea, folosirea a 40 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi companiile care suferă de pe urma facturilor ridicate.

Banii ar urma să provină din resurse neutilizate pentru dezvoltare regională.

Propunerile, care au nevoie de aprobarea statelor membre, constituie cel mai recent efort al blocului comunitar pentru a face faţă creşterii preţurilor energiei, în special după ce Rusia a redus livrările în urma invadării Ucrainei.

Mai multe state membre, printre care Italia, Polonia, Grecia şi Belgia, solicită de câteva săptămâni o plafonare a preţului gazului, în timp ce altele, precum Germania şi Ţările de Jos, au exprimat temeri privind securitatea livrărilor, notează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite